Politika

Počele konsultacije u SNS: Za koga se spremaju fotelje u novoj Vladi?

Foto: printskrin YT
Na početku konsultacija za formiranje nove Vlade Srbije jedini članovi prethodnog tima koji mogu da budu gotovo sigurni da će zadržati neke od pozicija i u novoj raspodeli fotelja su Ana Brnabić, Zorana Mihajlović, Aleksandar Vulin, ali trenutno će u fokusu pregovora za ministarsko mesto biti lider socijalista Ivica Dačić, saznaje Danas iz više nezvaničnih izvora.

Pregovori o formiranju nove Vlade počeli su juče, kako je potvrdila i premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić, za početak u okviru SNS-a, što će trajati dva dana, posle čega će uslediti i konsultacije sa ostalim partijama.

„Očekujem da za sedam do osam dana bude poznato ime mandatara za sastav nove Vlade Srbije“, izjavila je Brnabić, koja je i potpredsednica SNS-a.

Iako ona nije želela da govori o svojoj eventualnoj poziciji, ime Ane Brnabić, dosadašnje premijerke u dva mandata, trenutno se pominje i kao jedino koje je ostalo u opticaju za šefa nove vlade.

„Osim imena Ane Brnabić nijedno drugo nije u opticaju za premijersku funkciju“, kaže jedan od sagovornika Danasa, upućenih u pregovore o budućem sastavu Vlade Srbije.

Sigurno je da će neki resor dobiti i Mihajlović i Vulin, koji su bili deo izvršne vlasti na različitim funkcijama od dolaska SNS na vlast, kao i Dačić koji će se posle poslednjeg mandata na čelu Narodne Skupštine, vratiti u neku od ministarskih fotelja, tvrde sagovornici Danasa. Sa priličnom sigurnošću govori se i da će svoju poziciju zadržati Siniša Mali, dosadašnji ministar finansija.

SDPS, PUPS i SVM treba držati blizu, socijaliste još bliže

Lider socijalista Ivica Dačić zapravo bi trebalo da bude najbezbrižniji što se tiče fotelje u izvršnoj vlasti, ocenjuju pojedini izvori Danasa zbog većine koju njegova stranka obezbeđuje naprednjacima u Skupštini – sa poslaničkim klubom od 30 mesta, odnosno rezultatom do 11 odsto osvojenih glasova na izborima.

Sigurno je i da će naprednjaci dodeliti ministarska mesta strankama koje su im potrebe za održavanje većine u Narodnoj skupštini. Od dosadašnjih partnera u Vladi to su  Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) iz koje dolazi Tatjana Matić, dosadašnja ministarka telekomunkacija, koja će najverovatnije zadržati istu poziciju, kao i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), iz koje je do sada Milan Krkobabić „držao“ ministarstvo za brigu o selu.

Novina u raspodeli bi mogao da bude Savez vojvođanskih Mađara, koji do sada jeste bio deo izvršne vlasti na nivou pozicija državnih sekretara i drugih funkcija u ministarstvima, ali zbog promene odnosa jačine snaga, SVM bi mogao da dobije i ministarsku poziciju u novom sastavu Vlade.

Politički analitičar Boban Stojanović kaže da je potpuno očekivano da stari partneri ostanu i sada na okupu.

– Neke od stranaka su predizborni koalicioni partneri (PUPS&SDPS), a neki tradicionalni partneri iz vlasti (SPS&SVM). Za manje partije više je nego jasno zašto su tu, SPS je potpuno očekivano što je tu – potrebni su za većinu u Beogradu, potrebni su i za stabilnu i široku većinu, bez Dačića ne bi Vučić pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora, a i niko ne želi Dačića u opoziciji i kao političkog protivnika. Sve je to normalno – naglašava Stojanović.

Najizvesnije je za sada, kako kaže Stojanović, da će Dačić biti ministar, a što se drugih personalnih rešenja tiče, ministarskom mestu se može nadati i socijalista Branko Ružić, dosadašnji ministar prosvete, upravo zbog koalicionog potencijala SPS-a.

Više o novom potencijalnom sastavu Vlade možete pročitati na Danasu.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend