Politika

Prva sednica novog saziva parlamenta, na dnevnom redu izbor skupštinskih organa

FOTO: R. Momirović/Boom93

FOTO: R. Momirović/Boom93

Na dnevnom redu Prve sednice 13. saziva Narodne skupštine Srbije nalazi se potvrđivanje mandata narodnih poslanika, izbor predsednika i potpredsednika Skupštine, imenovanje generalnog sekretara parlamenta i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nezvanično se, međutim, očekuje da će u ponedeljak samo biti verifikovani mandati i da će poslanici položiti zakletvu, a da će izbor skupštinskih organa uslediti u utorak.

Do izbora predsednika Skupštine, konstitutivnom sednicom predsedava najstariji poslanik, zajedno sa četvoro najmlađih.

Portal Nova.rs objavio je da im je najstariji poslanik Vladeta Janković, koji je izabran na opozicionoj listi „Ujedinjeni za pobedu Srbije“, potvrdio da će predsedavati konstitutivnom sednicom.

U konsultacijama predstavnika izbornih lista koje su osvojile mandate sa odlazećim predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, dogovoreno je da će novi saziv imati sedam potpredsednika, što su novinarima potvrdili i predstavnici izbornih lista koji su učestvovali na konsultacijama, među kojima i kandidat Srpske napredne stranke za predsednika Skupštine Vladimir Orlić.

Kandidate za potpredsednike trebalo bi, prema nezvaničnim najavama, da imenuju SNS, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Stranka pravde i pomirenja, kao i opozicioni poslanički klub „Ujedinjeni – Stranka slobode i pravde (SSP), Pokret slobodnih građana (PSG), Preokret, Sloga“, koalicija NADA i grupa od 35 poslanika Demokratske stranke, Narodne stranke, Ne davimo Beograd i koalicije „Moramo“.

Najavljeno je da će kandidat za potpredsednika Skupštine „Ujedinjenih“ biti Borko Stefanović, koalicije NADA Božidar Delić, a grupe 35 poslanika predsednik DS Zoran Lutovac.

Novi skupštinski saziv činiće 250 poslanika sa 12 izbornih lista, a kako je medijima rečeno tokom konsultacija, očekuje se da će biti formirano 15 poslaničkih klubova.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je, po završetku konsultacija u subotu, da će SPS imati jedno potpredsedničko mesto i da će predsedavati u dva odbora – za privredu i za prostorno planiranje, infrastrukturu i saobraćaj.

Predstavnik Srpske stranke „Zavetnici“ Nikola Dragićević potvrdio je da će toj stranci pripasti mesto predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, kao i mesto zamenika predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju.