Politika

Putin potpisao dekret, Rusija priznaje nezavisnost dvaju separatističkih entiteta na istoku Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče dekret kojim Rusija priznaje nezavisnost dvaju separatističkih entiteta na istoku Ukrajine, Luganske narodne republike (LNR) i Donjecke narodne republike (DNR).

Takođe, ruska vojska će ući u ove regione. Lideri zapadnih zemalja brzo su reagovali na ovaj potez, jer se već najavljuju sankcije koje će EU i SAD uvesti Rusiji.

„Odavno je trebalo da donesem ovu odluku i priznam nezavisnost Luganska i Donjecka“, rekao je u sinoć u obraćanju Putin nakon što je potpisao dekrete. Putin je svoje obraćanje naciji počeo govorom o istoriji, rekavši da je modernu Ukrajinu „stvorila“ Rusija, kao i da je ona „integralni deo njihove istorije“.

Baner Boom93 Android aplikacija

Ujedinjene nacije održale su sinoć hitan sastanak na zahtev Ukrajine, SAD i drugih zemalja, a upozoreno je na „stvarni rizik od velikog sukoba koji mora da se spreči po svaku cenu“.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se svojim građanima video-porukom, rekavši da se ta zemlja „ne plaši i ne duguje ništa nikome“.

Povlačenje diplomata

Mnoge države povukle su svoje diplomatsko osoblje iz Kijeva u poslednjih nekoliko nedelja, u strahu od potencijalnog rata. Nakon Putinovog potpisivanja dekreta, neke su odlučile da diplomate potpuno izmeste iz Ukrajine.

Tako je vlada Australije saopštila kako će svi diplomatski zvaničnici biti prebačeni u istočnu poljsku i Rumuniju, zbog povećanog rizika od sukoba. Takođe, sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da će osoblje ambasade SAD prenoćiti u Poljskoj.

Bajden potpisao uredbu o sankcijama za DNR i LNR

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi obavljali građani Sjedinjenih Država sa samoproglašenim Donjeckom narodnom republikom (DNR) i Luganskom narodnom republikom (LNR), o čijem je priznanju juče ukaze potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

„Potpisao sam izvršnu uredbu kako bih sprečio Rusiju da profitira od oštrog kršenja međunarodnog prava. Nastavljamo konsultacije sa saveznicima, partnerima i Ukrajinom o narednim potezima“, napisao je američki predsednik na Tviteru.

Tom odlukom u Sjedinjene Države zabranjen je neposredan ili posredan uvoz dobara, usluga ili tehnologije iz područja na koje se odluka odnosi, piše Glas Amerike.

„Zabranjeno je ulaganje u regione Ukrajine pod nazivom Donjecka i Luganska Narodna Republika. Sekretarijat unutrašnje bezbednosti primenjivaće uredbu na nedržavljane, prilikom ulaska u zemlju, koji su obuhvaćeni ovom procedurom“, navedeno je u saopštenju Bele kuće.