Politika

Selaković: Srbija neće izazvati probleme na KiM

Foto: N1/Printscreen

Foto: N1/Printscreen

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ukazao je da Srbija nije ta koja će izazivati probleme na KiM, ali „neće ni da sedi skrštenih ruku dok je neko šutira i šamara“.

Selaković je rekao da Srbima prete oduzimanjem privatne imovine posle najave Prištine da će od 1. oktobra vršiti zaplene vozila sa srpskim registarskim tablicama.

„Znajući naš narod na Kosovu i Metohiji, on sigurno neće prihvatiti da mu se nešto oduzima, bilo milom, bilo silom“, upozorio je Selaković u intervjuu za Politiku i istakao da se takvim pretnjama srpskom narodu zapravo nameću oznake koje automatski impliciraju na tzv. kosovsku državnost.

On je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio da su najnovije odluke Prištine ozbiljna bezbednosna pretnja i poručio da srpski narod ovog puta neće preći preko toga.

„Predsednik Vučić naročito je apostrofirao ozbiljnu posvećenost dijalogu i konstruktivnost iako smo bili suočeni sa promenljivim intenzitetom nekonstruktivnosti Prištine, koja je u suštini direktno prouzrokovana naklonjenošću grupe zapadnih zemalja, sponzora njihovog separatizma“, rekao je Slaković i dodao da su zapadne zemlje koje su priznale „državnost“ tzv. Kosova, „iste one koje se danas zaklinju u princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine“.

Selaković navodi da se osnovna ljudska prava Srba guraju pod tepih i to ne samo u poslednjih 10, nego 15 ili 20 godina i podseća da je Priština pretila da neće priznavati srpske lične karte, dok istovremeno zbog tablica prete oduzimanjem imovine, odnosno automobila.

„Kulminacija je bilo uvođenje jednostranih anticivilazicijskih sankcija na srpsku robu, bez ikakvih jasnih sankcija usmerenih na samu Prištinu. Početkom ove godine Srbi su onemogućeni da se izjasne na rederendumu o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, a početkom aprila i da izađu na izbore. Neke zemlje Zapada pokušavaju da uvere Beograd, kako tobože rade na tome da se Srbima omogući uživanje političkih prava i učešće na refendumu i izborima, ali onda se pojave sa nekom tužnom vešću i kažu – eto, mi smo dali sve od sebe i ponovo bude onako kako Priština hoće“, navodi Selaković.

Više informacija možete pročitati OVDE.