Politika

SPS i Jedinstvena Srbija idu zajedno na izbore

Foto: FoNet
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić i predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma potpisali su danas Sporazum o saradnji i delovanju, kojim je predviđeno da će te stranke zajednički nastupati na predstojećim predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima.

Stranke su saglasne da koalicija treba da ima zajedničkog kandidata ili da pruži podršku zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije na predsedničkim izborima.

Saglasne su i o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima, a učešće na njima može biti i u okviru zajedničke liste vladajuće koalicije, o čemu će odluku doneti organi stranaka.

Dačić je rekao da JS, iako ne pripada korpusu socijalističkih partija, ima ime koje bi poželeo celoj Srbiji, a to je da bude jedinstvena.

On je istakao da su zajednička opredeljenja SPS i JS da Srbija bude jaka država, ravnomerno razvijena, infrastrukturno dobro povezana i zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, da postane član Evropske unije, ali i da razvija tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i Kinom.

Da li će SPS i JS imati posebnu izbornu listu, ili će na izborima učestvovati u okviru zajedničke liste sa koalicionim pratnerima iz Srpske napredne stranke (SNS), biće odlučeno u nardenom periodu, a pre svega u pregovorima sa SNS, kazao je Dačić.

Marković je istakao da su se SPS i JS sastali oko političke platforme koja je do sada „realizovana 80 odsto, počev od socijalne pravde, novih radnih mesta, nastojanja da Srbija postane članica EU i da se diplomatskim putem borimo za teritoriju koja se zove Kosovo i Metohija“.

Marković je podsetio da je Dačićevom zaslugom 18 država povuklo priznanje nezavisnosti Kosova i naglasio da bi, da se to nije desilo, „takozvano nezavisno Kosovo postalo član Interpola i Uneska“.

Dodao je da je priču da se SPS i JS „svađaju“ oko mandata „plasirala opozicija“, jer joj smeta što SPS i JS „dugo traju“, dok predstvanici opozicije „navodno potpisuju sporazum o zajedničkoj saradnji“ partija koje su „izašle“ iz Demokratske stranke.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend