Politika

SPS i Jedinstvena Srbija idu zajedno na izbore

Foto: FoNet

Foto: FoNet

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić i predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma potpisali su danas Sporazum o saradnji i delovanju, kojim je predviđeno da će te stranke zajednički nastupati na predstojećim predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima.

Stranke su saglasne da koalicija treba da ima zajedničkog kandidata ili da pruži podršku zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije na predsedničkim izborima.

Saglasne su i o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima, a učešće na njima može biti i u okviru zajedničke liste vladajuće koalicije, o čemu će odluku doneti organi stranaka.

Dačić je rekao da JS, iako ne pripada korpusu socijalističkih partija, ima ime koje bi poželeo celoj Srbiji, a to je da bude jedinstvena.

On je istakao da su zajednička opredeljenja SPS i JS da Srbija bude jaka država, ravnomerno razvijena, infrastrukturno dobro povezana i zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, da postane član Evropske unije, ali i da razvija tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i Kinom.

Da li će SPS i JS imati posebnu izbornu listu, ili će na izborima učestvovati u okviru zajedničke liste sa koalicionim pratnerima iz Srpske napredne stranke (SNS), biće odlučeno u nardenom periodu, a pre svega u pregovorima sa SNS, kazao je Dačić.

Marković je istakao da su se SPS i JS sastali oko političke platforme koja je do sada „realizovana 80 odsto, počev od socijalne pravde, novih radnih mesta, nastojanja da Srbija postane članica EU i da se diplomatskim putem borimo za teritoriju koja se zove Kosovo i Metohija“.

Marković je podsetio da je Dačićevom zaslugom 18 država povuklo priznanje nezavisnosti Kosova i naglasio da bi, da se to nije desilo, „takozvano nezavisno Kosovo postalo član Interpola i Uneska“.

Dodao je da je priču da se SPS i JS „svađaju“ oko mandata „plasirala opozicija“, jer joj smeta što SPS i JS „dugo traju“, dok predstvanici opozicije „navodno potpisuju sporazum o zajedničkoj saradnji“ partija koje su „izašle“ iz Demokratske stranke.