Politika

SSP: Za nevladine organizacije i udruženja ove godine u budžetu planirano 47,5 miliona dinara

SSP/Logo

SSP/Logo

Gradski odbor Stranke slobode i pravde u saopštenju prosleđenom medijima navodi da je za dotacije nevladinim organizacijama i raznim udruženjima građana u budžetu Grada Požarevca za 2023. godinu planirano 47.500.000 dinara, dok je u prethodne tri godine za ove svrhe opredeljeno 122.750.000 dinara.

„Nevladine organizacije i udruženja građana od javnog interesa za grad Požarevac čiji se programi i projekti finansiraju iz gradskog budžeta trebalo bi da imaju vidljive, jasno merljive  efekte i trebalo bi da utiču na veći broj građana. Delovanje civilnog sektora treba da doprinese  pre svega jačanju demokratskih procesa i društvenog prosperiteta, što ovde najčešće nije  slučaj. Postoji veliki broj organizacija i udruženja od kojih su mnoga skroz nepoznata široj  javnosti, a koja svoje projekte finansiraju iz gradske kase, i to bez jasnih mehanizama kontrole i evaluacije, dok niko nije sasvim siguran šta građani Požarevca imaju od toga“, navode iz SSP-a.

Kako se u saopštenju dalje navodi, državna revizorska institucija koja je vršila kontrolu ovih rashoda imala je primedbe na  vrednovanje predloga projekata pri samom izboru, a zbog nepostojanja jasno definisanih merila  za rangiranje učesnika na konkursu, zatim što nisu definisani istrumenti obezbeđenja u slučaju nenamenskog trošenja sredstava i nerealizacije projekata, kao i na to što nije sproveden  monitornig u toku realizacije.

„Ovakvo postupanje u raspolaganju sredstvima svih građana Požarevca u najmanju ruku je neodgovorno i otvara mogućnost za razne mahinacije i koruptivne radnje. Otuda zahtevamo od gradonačelnika i gradskih vlasti da jasno definišu kriterijume na osnovu kojih se dodeljuju sredstva, da redovno objavljuju koje su organizacije i udruženja dobila sredstva i za koje projekte, a kao najvažnije da preciziraju načine na koje se može utvrditi koji su efekti ovih dotacija, ko je zadužen da prati njihovu realizaciju i da o tome redovno obaveštavaju javnost. GO SSP Požarevac u svom Planu za Požarevac postavio je kao neprikosnoven princip transparentnosti u trošenju javnih sredstava i oko takvih pitanja neće biti nikakvih kompromisa. Javnost u radu, a naročito pri raspolaganju novcem građana je najsigurnija zaštita i brana raznim zloupotrebama i korupciji“, zaključuje se u saopštenju.