Politika

Stano: EU od Srbije očekuje da ne jača veze sa Rusijom

Pixabay ilustracija

Pixabay ilustracija

EU od Srbije kao zemlje kandidata očekuje da ne jača svoje veze sa Rusijom u vreme neopravdane i ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu, izjavio je portparol EU Peter Stano.

Stano je tako reagovao na otkazivanje posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji.

Stano je u pozdravio zabranu preleta Lavrovljevog aviona preko teritorije Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore, ocenjujući da je u pitanju dosledna primena restriktivnih mera i „puna usklađenost sa zajednickom evropskom i bezbednosnom spoljnom politikom“.

Baner Boom93 Android aplikacija

Stano je naglasio da posle telefonskog razgovora visokog predstavnika EU Žozepa Borela i predsednika Vučića „EU želi da računa na Srbiju kao na iskrenog kandidata i pouzdanog evropskog partnera za zajedničke principe, vrednosti, bezbednost i prosperitet“.

Prema rečima portparola EU, „evropske sankcije protiv Rusije odražavaju moralni i politički stav u odnosu na potpuno kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava“.

Osvrćući se na izjave ruskog ministra Lavrova o merama kojima bi Moskva mogla da uzvrati na odluku o zabrani preleta, Stano je ocenio da je reč o neprikladnim opaskama nekoga ko se nalazi na listi sankcija EU.

„Lavrov je na toj listi jer je jedan od najglasnijih promotera ilegalne ruske agresije na Ukrajinu, kao i zbog njegovih akcija koje aktivno podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao stabilnost i bezbednost u zemlji“, rekao je Stano.

Podsetio je da mere protiv Lavrova uključuju zabranu putovanja i ulaska u EU i zemlje koje su se pridružile sankcijama.

„EU od zemalja kandidata, uključujući Srbiju, očekuje da progresivno usklađuju svoju politiku prema trećim zemljama sa politikama i stavovima koje je usvojila Evropska unija, uključujući restriktivne mere“, zaključio je portparol visokog predstavnika Borelja.