Politika

Transparentnost: Vlada Srbije nezakonito postavljala vršioce dužnosti, a kršila je i zakone fizike

Više od tri četvrtine odluka Vlade Srbije iz 2020. o postavljenju vršilaca dužnosti u državnoj upravi bilo je nezakonito, saopštila je organizacija Transparentnost Srbija.

Ova organizacija se pozvala na analizu koalicije prEUgovor.
U 30 odsto slučajeva, navela je Transparentnost, Vlada je prekršila ne samo odredbe Zakona o državnim službenicima, već i zakone fizike, određujući da će službenici stupiti na dužnost na dan koji je u tom trenutku već bio prošao.
Za manje od dve godine rada, zaključno sa sednicom od 1. septembra 2022, odlazeća Vlada je donela čak 1.258 rešenja o postavljanju vršilaca dužnosti u državnoj upravi, koja se odnose na 290 osoba, naveli su u saopštenju.

„Od toga je njih 230 između dva i osam puta uzastopno postavljano za vršioce dužnosti na period od tri meseca, iako Zakon dopušta da se to učini samo jednom. Samo po ovom osnovu, 972 rešenja, ili 77 odsto, bilo je nezakonito, što znači da su postavljena lica rukovodila organima državne uprave bez osnova ukupno 2.916 meseci“, naglasili su iz Transparentnosti.

Dodali su da je u 369 slučajeva Vlada rešenja donela retroaktivno, određujući kao datum početka dužnosti dan koji je u tom trenutku već prošao.

„Vlada je u proseku ove službenike vraćala u prošlost 13 dana, a u najdrastičnijem slučaju čak 188“, upozorili su iz Transparentnosti.

Pozivajući se na podatke Službe za upravljanje kadrovima, naveli su da trenutno postoji 408 položaja, od kojih je samo 41 odsto ili 167 popunjeno sprovođenjem konkursa.

„Ostatak mesta zauzimaju vršioci dužnosti, od kojih je velika većina postavljena nezakonito, ili se vode kao ‘nepopunjena’, jer je vršiocima dužnosti istekao mandat i čeka se da ga Vlada retroaktivno ‘validira'“, ukazali su iz Transparentnosti.

„Ovo grubo kršenje zakona bi se moglo prekinuti ukoliko Upravni sud oglasi nezakonita rešenja ništavim“, ocenili su iz Transparentnosti i ukazali da je Republičko javno tužilaštvo 21. juna prošle godine prihvatilo argumente iz njihove inicijative i podnelo tužbu za oglašavanje ništavosti rešenja kod kojeg je Zakon najdrastičnije povređen.

„Upravni sud, međutim, još nije doneo odluku, i odbija da dostavi informaciju o tome da li je Vlada Srbije odgovorila na tužbu i kakvim argumentima je branila svoje nezakonito postupanje“, istakla je Transparentnost.

Podsetili su da je tužba podneta u slučaju kada je Vlada, na sednici 15. aprila 2021. godine, postavila Filipa Radovića na položaj vršioca dužnosti direktora Agencije za zaštitu životne sredine, na period od tri meseca, ali počev od 9. oktobra 2020.

Upravo u tom periodu, novembra 2020, otkaz na mesto načelnika za pitanja kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine dobio je uzbunjivač Milenko Jovanović.

„Vlada je do razrešenja Radovića novembra 2021. donela čak 23 nezakonita rešenja o njegovom postavljenju za vršioca dužnosti“, naveli su iz Transparentnosti.