Politika

U Skupštini Srbije tri poslanika ulaze u deveti mandat, među njima i Veroljub Arsić

FOTO: Boom93
Prema podacima "Otvorenog parlamenta", deveti poslanički mandat, kada bude počeo da teče staž novog parlamenta, imaće poslanici Veroljub Arsić iz Požarevca, Igor Bečić i Aleksandar Čotrić.

Od 250 poslanika koji čine Skupštinu Srbije, 105 nastavljaju poslanički staž iz prethodnog saziva, dok će se čak 117 prvi put naći u klupama parlamenta.

Podsetimo, jedini narodni poslanici iz Braničevskog okruga su sa liste SNS-a

U novi saziv skupštine vraćaju se dva kandidati SNS-a iz Požarevca Veroljub Arsić, kome će ovo biti deveti mandat i Ana Miljanić.

Veroljub Arsić je na listi SNS-a bio na 66. mestu, dok se Ana Miljanić nalazila na 115 poziciji. Arsić i Miljanić su bili poslanici i u prošlom sazivu parlamenta.

Još jedan kandidat za Narodnu skupštinu iz okruga naći će se u novom sazivu. Reč je o Nataši Ivanović iz Petrovca na Mlavi, koja je 83. na listi koalciije okupljene oko SNS-a. Ona je takođe bila narodni poslanik i u prošlom sazivu Narodne skupštine.

Najviše predstavnika pojedinačno imaće Srpska napredna stranka – 98, zatim Socijalistička partija Srbije – 22, dok je na trećem mestu Stranka slobode i pravde sa 17.

Nove skupštinske rasprave vodiće mahom pravnici i ekonomisti, čija su zanimanja najviše zastupljena u parlamentu, dok su u prvih pet i prosveta, inženjerstvo, medicina i političke nauke.

Podaci pokazuju da među poslanicima nema nezaposlenih, a penzionerske dane u Skupštini će provoditi 13 poslanika.

Najstariji poslanik je Vladeta Janković (82), dok je najmlađi Nikola Bokan (23). Predstavnici budućeg saziva pretežno su rođeni između 1970. i 1979. godine, dok je parlament u „zrelom dobu“, sa prosekom godina 47. Mlađih od 30 godina je 14 poslanika.

Кada je reč o polnoj strukturi, manje zastupljeni pol, žene, nije dostigao željenih 40 odsto učešća, iako jeste blizu tog broja 38,40, pa će u Skupštini biti 96 poslanica.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend