Politika

U Skupštini Srbije tri poslanika ulaze u deveti mandat, među njima i Veroljub Arsić

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Prema podacima <a href="https://otvoreniparlament.rs/" target="_blank" rel="noopener"><strong>&#8222;Otvorenog parlamenta&#8220;</strong></a>, deveti poslanički mandat, kada bude počeo da teče staž novog parlamenta, imaće poslanici Veroljub Arsić iz Požarevca, Igor Bečić i Aleksandar Čotrić.

Od 250 poslanika koji čine Skupštinu Srbije, 105 nastavljaju poslanički staž iz prethodnog saziva, dok će se čak 117 prvi put naći u klupama parlamenta.

Podsetimo, jedini narodni poslanici iz Braničevskog okruga su sa liste SNS-a

U novi saziv skupštine vraćaju se dva kandidati SNS-a iz Požarevca Veroljub Arsić, kome će ovo biti deveti mandat i Ana Miljanić.

Veroljub Arsić je na listi SNS-a bio na 66. mestu, dok se Ana Miljanić nalazila na 115 poziciji. Arsić i Miljanić su bili poslanici i u prošlom sazivu parlamenta.

Još jedan kandidat za Narodnu skupštinu iz okruga naći će se u novom sazivu. Reč je o Nataši Ivanović iz Petrovca na Mlavi, koja je 83. na listi koalciije okupljene oko SNS-a. Ona je takođe bila narodni poslanik i u prošlom sazivu Narodne skupštine.

Najviše predstavnika pojedinačno imaće Srpska napredna stranka – 98, zatim Socijalistička partija Srbije – 22, dok je na trećem mestu Stranka slobode i pravde sa 17.

Nove skupštinske rasprave vodiće mahom pravnici i ekonomisti, čija su zanimanja najviše zastupljena u parlamentu, dok su u prvih pet i prosveta, inženjerstvo, medicina i političke nauke.

Podaci pokazuju da među poslanicima nema nezaposlenih, a penzionerske dane u Skupštini će provoditi 13 poslanika.

Najstariji poslanik je Vladeta Janković (82), dok je najmlađi Nikola Bokan (23). Predstavnici budućeg saziva pretežno su rođeni između 1970. i 1979. godine, dok je parlament u „zrelom dobu“, sa prosekom godina 47. Mlađih od 30 godina je 14 poslanika.

Кada je reč o polnoj strukturi, manje zastupljeni pol, žene, nije dostigao željenih 40 odsto učešća, iako jeste blizu tog broja 38,40, pa će u Skupštini biti 96 poslanica.