Politika

Vlada Kosova odobrila inicijativu za članstvo u Savetu Evrope

FOTO: Priština/Pixabay

FOTO: Priština/Pixabay

Vlada Kosova održala je elektronsku sednicu na kojoj je načelno odobrila inicijativu za članstvo u Savetu Evrope.

“Savet Evrope je najstarija međuvladina organizacija u Evropi čija je osnovna svrha da obezbedi saradnju i jedinstvo među svojim članicama u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

“Ljudska prava i osnovne slobode su zagarantovane Ustavom Republike Kosovo, koji uključuje konvencije Saveta Evrope, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i elementarne slobode i njene protokole”, dodaje se u saopštenju.

Baner Boom93 Android aplikacija

Navodi se i da se “danas usvojenom odlukom Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore obavezuje da sve procedure za članstvo sprovodi na osnovu važećeg zakonodavstva”.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Briselu da će Priština danas podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, dodajući da će Srbija na to politički reagovati.

„Počećemo politički da reagujemo i to je naš odnos. Ako neko misli da može da nas ucenjuje i da pritiscima slomi Srbiju, neće iće tako lako kako ste zamislili“, naglasio je on.