Politika

Vladimir Rebić odlazi s mesta direktora policije 16. decembra?

MUP Srbije screenshot

MUP Srbije screenshot

Direktor policije Vladimir Rebić 16. decembra odlazi sa mesta direktora policije u MUP.

U jeku događaja poput pucanja na Srbe na Kosovu, afere Jovanjica i hapšenja Dijane Hrkalović, direktor policije je otišao na godišnji odmor. Sada je izvesno da će nakon toga otići u penziju.

Već se pominju i imena pojedinih ljudi iz MUP koji su “u užem izboru” za mesto novog prvog operativnog čoveka policije, ali je sve na nivou spekulacija.
Sagovornici Politike koji su radni vek proveli u MUP-u kažu da je on bio odličan kao načelnik Uprave saobraćajne policije, ali da se na poziciji direktora nije baš dobro snašao. Postavljen je na to mesto u jeku političkih afera, raka “škaljaraca” i “kavčana” i nastanka Belivukove grupe.
Dok se još 2016. godine spekulisalo o imenovanju Rebića, jedan policijski sindikat upozoravao je da on nije čovek za to mesto, da nikada nije napisao nijednu krivičnu prijavu u karijeri i da ne zna ništa o finansijskim istragama, borbi protiv korupcije i borbi protiv organizovanih narko-grupa.
Nedavno je bio ispitivan na poligrafu u vezi sa slučajem Jovanjica, odnosno postupanjem Slobodana Milenkovića, načelnika odeljenja za narkotike i Dušana Mitića, inspektora koji su priveli prvooptuženog u tom slučaju Predraga Koluviju. I ovo je presedan jer nije zabeleženo u Srbiji da direktor policije bude ispitivan na detektoru laži.
Mediji prenose da bi Rebić trebalo da potpiše već napisano rešenje kojim se Milenković prebacuje u odeljenje za ratne zločine i da se ne zna da li će ko to učiniti, pošto je direktor na odmoru.
Ime novog direktora policije trebalo bi da bude poznato do kraja godine.