Politika

Vučić: Ambasador Rusije dokumentovao razloge koji su onemogućili dolazak Lavrova

FOTO: Instagram screenshot/buducnostsrbijeav

FOTO: Instagram screenshot/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga je ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko obavestio o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Beograd, i doneo dokumenta koja to potkrepljuju.

Vučić je na svom zvaničnom Instagram nalogu dodao i da će o svemu da govorim više večeras na RTS-u piše N1.

Podsetimo, poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji otkazana je nakon što su okolne zemlje zatvorile svoj vazdušni prostor za njegov avion, prenela je sinoć ruska informativna agencija Interfaks, pozivajući se na izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Baner Boom93 Android aplikacija

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova je onemućavanje preleta aviona Sergeja Lavrova ocenila kao podizanje nove „gvozdene zavese“ u Evropi, dok je zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Konstantin Kosačov pozvao na zajedničku reakciju Beograda i Moskve koja bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude konkretna i izuzetno oštra.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević i spoljnopolitički komentator Nenad Šebek ocenili su, s druge strane, da je otkazivanje posete ruskog šefa diplomatije „win win“ situacija.

Jutros se ispred zgrade Predsedništva Srbije okupila i neformalna grupa građana „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“, kako bi izrazila neslaganje zbog najavljene posete Lavrova.