Politika

Vučić i Brnabić oborili rekord: Od vlade „do kraja jula, najkasnije avgusta, pre jeseni“ ni traga

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mandatarka Ana Brnabić postavili su novi rekord u dužini formiranja izvršne vlasti u višestranačkoj istoriji Srbije.

Ovaj rekord je, kako piše N1, skoro dve i po decenije držala druga vlada Mirka Marjanovića. Njegov kabinet izabran je 184 dana nakon izbora za narodne poslanike, a proces formiranja treće vlade Ane Brnabić ovog 5. oktobra ušao je u 185. dan.

Portal N1 je ranije pisao da bi „formiranje nove vlade moglo da bude prolongirano čak do kraja septembra, ukoliko to bude želja Srpske napredne stranke“. Sve to vreme Vučić je „mic po mic“ pomerao termin izbora nove vlade, pa se tako od njegove izjave da će biti formirana „značajno brže od zakonskog roka“, preko „vlada do kraja jula“ i „najkasnije do kraja avgusta“, došlo do „vlada pre jeseni“. Jesen dođe, vlada se ne formira.

Sećanje na aprilske izbore polako bledi, pitanje je i koliko ljudi uopšte pamti tačan datum njihovog održavanja. Ali zato cela Srbija zna za Veliki Trnovac. Tri meseca je čitav izborni proces bio zakočen zbog besmislenog ponavljanja glasanja na jednom biračkom mestu u tom bujanovačkom selu, još jedan mesec „otišao“ je na proglašavanje konačnih rezultata i konstituisanje parlamenta, a preostala dva su – pojeli skakavci.

U međuvremenu je Vučić održao konsultacije o novoj vladi, koje imaju više formalni karakter nego što zaista doprinose donošenju bilo kakve odluke, nakon čega se odluka o mandataru „krčkala“ još okruglo 40 dana. Predsednik države/stranke poverio je mandat aktuelnoj tehničkoj premijerki pre 39 dana, ali odatle – ni makac. Кažu, pritisle obaveze sa svih strana, pa se nema vremena za izbor nove vlade. U javnosti se, pak, mesecima spekuliše da je pravi razlog za odugovlačenje sa formiranjem vlade rat u Ukrajini, odnosno pritisak na Srbiju da se pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji.

Još nije poznato ni to koliko će 17. vlada od obnavljanja višestranačja u Srbiji imati ministarstava, a kamoli to ko će biti na njihovom čelu, ali se već i pre njenog formiranja zna da neće dočekati kraj mandata predviđenog Ustavom jer je voljom jednog čoveka oročena do 2024. godine.

Zakonski rok da Ana Brnabić „u dosad neviđenim okolnostima“ pređe iz mandatarskog u premijerski status ističe 30. oktobra, a do tada tandem Vučić-Brnabić možda uspe da obori još neki rekord, ako je preostao.

N1 podseća da su socijalista Mirko Marjanović i članovi njegovog kabineta zakletvu položili 24. marta 1998. godine, pred skupštinskim sazivom koji je izabran još 21. septembra 1997. godine. U toj vladi, inače, jedan od ministara bio je i aktuelni predsednik Srbije, koji je tada vodio resor informisanja. Nasuprot tome, vlada Zorana Đinđića iz januara 2001. godine izabrana je svega 33 dana od datuma održavanja parlamentarnih izbora, što predstavlja rekord koji će teško biti oboren.

Vreme za koje su formirane vlade od 1990. godine:

– Prva vlada Mirka Marjanovića (1998. godina) – 184 dana

– Druga vlada Ane Brnabić (2020. godina) – 129 dana

– Druga vlada Vojislava Кoštunice (2007. godina) – 114 dana

– Druga vlada Aleksandra Vučića (2016. godina) – 109 dana

– Prva vlada Mirka Marjanovića (1994. godina) – 89 dana

– Vlada Ivice Dačića (2012. godina) – 82 dana

– Prva vlada Vojislava Кoštunice (2004. godina) – 66 dana

– Vlada Mirka Cvetkovića (2008. godina) – 57 dana

– Vlada Nikole Šainovića (1993. godina) – 52 dana

– Prva vlada Aleksandra Vučića (2014. godina) – 42 dana

– Vlada Dragutina Zelenovića (1991. godina) – 37 dana

– Vlada Zorana Đinđića (2001. godina) – 33 dana