Politika

Vučić: Ime mandatara saopštiću za 48 sati

N1 screenshot

N1 screenshot

Ime mandatara saopštiću u roku od 48 sati, kao predsednik Republike, rekao je predsednik SNS Aleksandar Vučić. Ime zna, ali kaže da ne može da ga saopšti, po Ustavu, kao predsednik stranke, već kao predsednik države. „Ili petak uveče ili subota ujutro – saznaćete ime mandatara“, rekao je.

„Najverovatnije“ će mandatar biti jedno od dvoje kandadata SNS – Ana Brnabić ili Miloš Vučević i to je, kako je rekao, podržalo 90 odsto Predsedništva SNS, mada nije isključen ni treći. Na sednici je jedna od tema bila i Kosovo. Nisam spreman na to da priznam Kosovo, a normalizacija za njih to znači, rekao je Vučić dodajući da je Kosovo jedna od najbitnijih tema koja čeka buduću vladu.

Na sednici Predsedništva Srpske napredne stranke, razmataralo se pitanje mandatara i sastava buduće vlade i situacija na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučić.

„Bilo je diskutanata da i neki drugi budu, a ne samo iz SNS – budu napadani“, ali je ogroman broj ljudi bio da budu jedan od dva naša kandidata – Brnabić ili Vučević, preneo je na konferenciji za medije.

I aktuelna premijerka Ana Brnabić i aktuelni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević će biti deo Vlade, na kojoj funkciji znaćete za dva dana, biće i mnogo promena u Vladi i vanstranački orijentisanih, naveo je Vučić. Najverovatnije će jedno od njih dvoje biti mandatar, mada mi je stranka ostavila mogućnost da izaberem nekog trećeg, dodao je. Kazao je da Ani Brnabić nema šta da zameri. „Ima nekih ministara koje po dva dana ne mogu da dobijem, pa ih pitam kako vas onda običan čovek dobije. Nije da se baš bave Kosovom“, rekao je.

On je naveo da članovi Predsedništva SNS nisu želeli da se glasanjem izjašnjavaju i dele oko Brnabić i Vučevića, već da će podržati odluku koju on, kao predsednik Republike, donese.

Za sastav Vlade, kaže, treba pitati mandatara, ali veruje da će se ona formirati za dve, tri nedelje, od kada mandatar bude izabran. Od tehničkih pitanja bitnija je suština – hoće li ta Vlada moći da isplati plate i penzije onako kako smo računali, hoće li moći da ojača investicije, rekao je Vučić.

Na pitanje N1 zašto se čeka toliko na ime mandatara, kaže da je on presekao. „Izbor mandatara nije laka stvar, odlučio sam da presečem i rekao sam im danas, jer znam koliko nas problema čeka. Zato što bih da vidim jednu novu energiju u ministarstvima, mnogo novih ljudi, nove energije, nove strasti da urade stvari koje će da ostanu… A po Ustavu mi imamo rok do 30. oktobra, a mi ulazimo u taj proces za dva dana“, rekao je Vučić.

Rekao je da je bio iskren prema nekima i rekao im zašto ne mogu da budu premijeri, pred svima.

Naveo je da veruje da suštinski treba produbiti saradnju sa SPS, iako neki, kako je rekao, stranački „jastrebovi“ u obe stranke to ne žele. On smatra da treba da sarađuju. Na sednici se dosta govorilo i o mestu predsednika stranke, ali nije hteo o tome detaljnije da govori.

Sa predstavnikom Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislavom Žigmanovim da li će biti saradnje – to ćemo videti od mandatara, ja ću podržati odluku, čak i dati svoje mišljenje i savete, naravno i za saradnju sa Bošnjacima i Mađarima, rekao je. Podsetimo, Žigmanov je izjavio nedavno da je ta hrvatska stranka spremna da uđe u Vladu.

Više informacija možete pročitati OVDE.