Politika

Vučić: Nastavljamo razgovore, EU očekuje nešto do 24. marta

N1 screenshot

N1 screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle razgovora sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Borelom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu, da se danas nije razgovaralo o evropskom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja, već o implementaciji ranije postignutih sporazuma, gde je na prvom mestu osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Imali smo uobičajeno težak sastanak, verujem da će biti još mnogo sastanaka u narednom periodu, jer koliko sam razumeo 18. (marta) bi trebalo da se vidimo na teritoriji Severne Makedonije, tada će Borel biti u poseti regionu, do tada bi sa gospodinom Lajčajkom trebalo da razgovaramo o stvarima za implemntaciju“, rekao je Vučić.

A prioritet svih priroiteta u implementaciji ranije postignutih sporazuma je, prema Vučićevim rečima, formiranje ZSO što će, kako je rekao, biti naglašeno i u saopštenju Evropske unije.

„Ja sam insistirao na ZSO, i evropski predstavnici. Mislim da gospodin Kurti nije bio spreman da prihvati sada, da li će u budućnosti, videćemo“, rekao je Vučić, izrazivši strahovanje da dve strane ostati „zaglavljene u nečemu što je odavno potpisano“.

Nagalsio je i kako se od svih, kako je rekao, velikih priča u javnosti u Beogradu i Prištini, danas nije desilo ništa posebno.

„Gospodin Kurti je došao da se potpisuje nešto, o tome se nije razgovoaralo. Ja čekam da vidim implementacioni plan koji se tiče pre svega prethodno poptisanih dogovora. Na početku te mape puta mora da bude ono što neko neće da ispuni, to je suština, to je ZSO“, poručio je Vučić.

Na pitanje novinarke N1 šta kosovski premijer navodi kao razloge da ne formira ZSO, Vučić je rekao da je Kurti izneo objašnjenje da je spreman da govori o raznim pravima manjina, ali ne posebno o srpskoj.

„Nisam baš sasvim shvatio, ali da, saslušao sam ga pažljivo“, rekao je.

EU očekuje nešto do 24. marta, od toga će zavisiti naše evropske integracije

Vučić je istakao i kako evropski posrednici žele da imaju izveštaj do 23. i 24. marta, kada se održava Evropski savet, da li su Beograd i Priština bilo šta postigli, i u skladu sa tim će se odnositi prema evropskim integracijama i jednih i drugih.

„Otkazaću deo putovanja i spoljnopolitičkih sastanaka, da bih mogao da razgovaram sa Lajčakom, da bih se pripremio za 18. (mart), da Srbija ne bude prokazana 23. i 24. (marta)“, kazao je Vučić.

Postoje četri potpisana dokumenta o ZSO koja je od presudnog značaja za srpski narod

Na pitanje novinarake N1 o nadležnostima ZSO, Vučić je obećao da će već sutra našoj redakciji dostaviti sva četiri dokumenta u vezi sa ZSO koja su potpisana i prihvaćena.

„Postoje 22 principa koji su za nas od presudnog značaja, od presudnog značaja za srpski narod. Ukoliko bi nekom premudrom palo na pamet da ukine platni promet sa Prištiunom, kako ćemo da isplatomo plate profesorima, lekarima“, uputao je Vučić, navodeći da u već potpisanim dokumentima stoje funkcije zdravstva, školstva, prostornog planiranja i „mnogo toga važnog“ za srpski narod.

Rekao je i da je sa Kurtijem spreman da razgovara o ličnim dokumentima, regionalnom predstavljanju i svim ostalim pitanjima od životnog značaja, ali da je na prvom mestu ZSO.

Odgovarajući na pitanje albanskih novinara da li je Srbija spremna da prizna Kosovo, Vučić je rekao da je Srbija članica UN, i da uvek podržava međunarodni poredak, Povelju UN, ali i svoj Ustav.