Politika

Predsednik: Odluka Srba da napuste institucije Kosova istorijska

Foto: Youtube screenshot
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "ovo nije ni prvi ni poslednji put da se Srbija napada po pitanju Kosova" i da je važno da se sada ponaša "ozbiljno i odgovorno".

Svakako je reč o velikim političkim, gotovo tektonskim promenama, istakao je Vučić u intervjuu televiziji Pink, uz ocenu da je odluka Srba da napuste institucije Kosova istorijska.

Vučić je izjavio da su predstavnici Srba sa Kosova „svaki put kada Priština ne bi ispunila neki deo obaveza i gazila po Briselskom sporazumu“ želeli da napuste kosovske institucije, a da ih je on „bar 20 puta sprečio u tome“.

Dodao je da je bio „skeptik“ po pitanju povlačenja iz institucija, ali da je do toga „moralo da dođe“ nakon više neuspešnih pregovora sa prištinskim vlastima oko registarskih tablica.

Vučić je rekao da je tokom prvog protesta Srba i postavljanja barikada na severu Kosova krajem juna ove godine „bilo moguće da dođe do velikog, nezapamćenog krvoprolića“.

„Albanci su planirali sa upadom na sever, a Srbi bi se suprotstavili. Sve je bilo spremno za to, pratio sam iz našeg situacionog centra i primao informacije u stvarnom vremenu. Molili smo mađarskog komandanta KFOR-a da on uđe na sever da razgovara sa Srbima da ne bi ušli Albanci“, rekao je Vučić.

Kazao je da su Srbi tada sklonili barikade sa puteva zato što ih je on zamolio, a da je njegovo objašnjenje bilo da se pregovori sa prištinskim vlastima nastavljaju u Briselu u avgustu, kao i da je „imao obećanje da će biti u redu za tablice“.

Vučić je naveo da je umesto toga usledio „Berlinski proces na kome tri sporazuma potpisujemo“, kao i da „tog dana u Berlinu da bi nas ponizio do kraja Kurti daje izjavu koja se tiče Zajednice srpskih opština da to njega ne interesuje i da se to nikada neće desiti“.

On je rekao da su „posle deset godina Srbi doneli odluku da napuste prištinske institucije“, a da je za tih deset godina Srbija kupila vreme da napreduje.

„Suočeni smo sa teškim pregovorima 2012 – 2013. godine, izlazimo na kraj sa Briselskim sporazumom i kupujemo mir deset godina, zahvaljujući čemu imamo najbrži rast ekonomije u regionu poslednjih deset godina, i najbrži rast ekonomije u Evropi poslednje dve godine“, kazao je Vučić.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend