Društvo

Vukadinović: Slabljenje svevlasti

Foto: FoNet/Milica Vučković

Foto: FoNet/Milica Vučković

<div class="modal-body-content">Srbija izbore dočekuje u haotičnom stanju, koje ne garantuje ni minumum uslova za demokratsku i fer kampanju i glasanje, izjavio je u intervjuu FoNetu urednik Nove srpske političke misli (NSPM) Djordje Vukadinović, ali je predvideo da će izbori doneti slabljenje apsolutne svevlasti Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranje (SNS).</div>

Blago rečeno, uslovi za izbore danas nisu ništa bolji u odnosu na prethodne, a po nekim elementima su možda čak i gori, ukazao je on u serijalu Kvaka 23 i najavio prljavu kampanju, koja može da „nadmaši naša već ionako loša očekivanja“.

Prema njegovoj oceni, u društvu dosta dugo postoji nervoza, koja je proteklih meseci povećana i to u svim segmentima društva, počev od pandemije, do generalne defanzive vlasti, pogotovo posle referenduma i „ovoga sa Rio Tintom“.

Baner Boom93 Android aplikacija

Upitan da li su protesti pokazali da je vlast ipak ranjiva i da Vučić nije nedodirljiv, Vukadinović je odgovorio da je to „glavna stavar, i uzrok i posledica te nervoze“.

Kako je objasnio u razgovoru sa Zoranom Sekulićem, pokazalo se da je snaga SNS i Vučića više posledica slabosti opozicije, nego neke njihove ekstremne i enormne popularnosti.

Bez obzira na mehure i balone medijske propagande, koje on lično i njegova mašinerija neprekidno proizvode, mislim da se Vučićeva popularnost nalazi na strmoj ravni, što pokazuje i više istraživanja rejtinga, naglasio je Vukadinović.

Za sada je ta strmina relativno blaga, protumačio je urednik NSPM, ali je dovoljna da pojača nervozu i u njihovim redovima, a onda i u čitavom društvu.

Vukadinović najavljuje neizvesnu izbornu utakmicu za Beograd i procenjuje da bi to mogla da bude trka udvoje, izmedju lista Aleksandra Šapića i Vladete Jankovića, ali misli da bi ozbiljan politički akter na tim izborima mogla da bude i koalicija Moramo.

Prema njegovom vidjenju, najmanje tri liste će imati dobar rezultat, „plus moguće je da će se pojaviti još jedna, okupljena oko kandidature Srđana Škora, koja će ga pratiti“.

Upitan na čemu opozicija zasniva optimizam da će pobediti na izborima u Beogradu, Vukadinović je uzvratio da rejting SNS u glavnom gradu jeste slabiji nego u čitavoj Srbiji.

„Ne bih hteo da zvučim pesimistički, ali će to u najboljem slučaju biti neizvesna trka“, ponovio je on i konstatovao da su SNS i Vučić, uprkos svemu, „favoriti na svim nivoima, od predsedničkih, preko parlamentarnih, do ovih gradskih izbora, dakle i za Beograd, ali najblaže rečeno stvar nije gotova“.

S druge strane, objavljivati već sada pobedu opozicije u Beogradu kao svršenu stvar, „em je netačno, em kontraproduktivno, jer onda samo preti da izazove veće razočarenje“.

U isto vreme, Vukadinović veruje da će SNS u Beogradu teško biti apsoutni pobednik, već će morati da se potrudi oko eventulne koalicije, što bi, u najgorem slučaju, „ipak bio neki mali pomak“.

Ta matematika bi, medjutim, možda mogla da prevagne i na ovu drugu stranu, predočio je on i objasnio da iz tog ugla opozicioni optimizam ima pokriće.

„Znači, neizvesna utakmica sa određenim šansama. Više od toga je već agitacija“, ukazao je Vukadinović i istakao solidne šanse liste Marinike Tepić na parlamentarnim izborima, mada je pitanje šta je dobar rezultat.

To je svakako dvocifreni rezultat, ali je velika razlika izmedju toga da li je taj dvocifreni rezultat bliži 10 ili 20 odsto. Po njihovim projekcijama, to može da i više od 20 odsto, mada on misli da je realističnije da to bude negde sredina između 10 i 20.

Ali, to je zaista nešto što će zavisiti od kampanje i od toga da li će opozicija okupljena oko te liste demonstrirati ekstremno jedinstvo i efikasnost, što bi moglo da se desi, iako nije mnogo verovatno, ocenio je Vukadinović.

Kako je precizirao, glavni adut će njima biti da nametnu temu, tenziju i utisak da je to sukob „jedan na jedan“, njih protiv Vučića i SNS.

Ako uspeju da stvore utisak da su oni jedina alternativa, onda će verovatno imati dobar i bolji rezultat nego što se čini u ovom trenutku, po principu „ako nećete naprednjake i Vučića, onda morate da glasate za nas, kakvi god da smo“, obrazložio je Vukadinović.

Kad je reč o predsedničkim izborima, on smatra da bi maksimalni cilj trebalo da bude i može da bude drugi krug, pa da kandidat Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš, kao drugoplasirani, uđe u drugi krug.

„Njegova šansa je slična kao i te grupacije čiji je kandidat, Ako se nametne jedan na jedan, kao da je to duel između njega i Vučića, onda ima šanse na dobar ishod“, ocenio je Vukadinović.

On je, medjutim, upozorio i da bi Ponoš jednim delom mogao da postane i dalac „loše i nezdrave“ atmosfere unutar opozicije, „a bogami čak i unutar same te koalicije“.

Upitan zašto je Ponoš već sada izložen toliko žestokim napadima, Vukadinović je podsetio da su satanizovani svi koji u nekom trenutku smetaju, „tako da je bilo jasno da će i njemu to pripasti“.

„Ali, paradoksalno je da može čak i neka korist od toga da bude“, zato što on misli da „oštrica i težina režimskih napada danas nije ista kao pre tri, a kamoli pre sedam, osam ili devet godina“.

Ta tabloidna oštrica i sablja je prilično otupela, što ne znači da ne može da poseče, da to ne boli i da nije neprijatno, ali je Vukadinović uveren da napadi na Ponoša ne moraju da imaju fatalne posledice, kao što je, recimo, pre pet godina to bilo u slučaju Vuka Jeremića ili Saše Jankovića.

Upitan o izbornim šansama zeleno-leve koalicije, on je naglasio da je to „zbilja novi fenomen“, ističući da su, prema njegovim nedavnim istraživanjima, bili „jako dobri, sa malom razlikom u odnosu na ovu prvu favorizovanu opozicionu grupaciju“.

„Mogu da zadrže solidan i odličan rejting“, rekao je Vukadinović i ocenio da bi Ponošu značilo ako bi podržali njegovu predsedničkuj kandidaturu, ali da nije siguran koliko bi to značilo u ukupnom opozicionom rezultatu.

On misli „da bi bilo mnogo pametnije da ta grupacija izbaci svog predsedničkog kandidata“ i tvrdi „da bi to bilo bolje za opšti rezultat opozicije“.

Ukoliko postoje šanse da se Vučić „ugura ili otera“ u drugi krug, onda mislim se u tome neće uspeti „bez jakog kandidata te grupacije, zovite je zeleno-levom ili kako god“, smatra Vukadinović.

Ako imaju šansu za solidno jakog kandidata, dodao je on, onda je „bolje da ga isture, nego da doprinesu sa par procenata rezultatu gospodina Ponoša“.

Povodom pitanja o odzivu od oko četiri miliona, za koji se u opoziciji misli da bi bio potreban za izborni poraz vlasti, Vukadinović je ukazao da je „to brojka koju je jako teško nagurati, nije nemoguća, ali je jako teško do nje doći“.

Prema njegovom viđenju, ne treba, medjutim, „potceniti stepen naelektrisanosti dobrog dela građana prema režimu i Vučiću lično, što može da bude motiv za izlazak“.

Kada bi se dostigla tolika izlaznost, možda bi se drugačija pesma pevala, ali je za to potrebna i drugačija atmosfera unutar opozicionih redova, „a ne ovo što gledamo ovih dana“, poručio je Vukadinović.

Osvrćući se na uticaj medjunarodne zajednice na izbore u Srbiji, kako Zapada, tako i Rusije, on je odgovorio da nije srećan što mora da kaže da „ni jednima, ni drugima, ne bi previše smetalo, a možda bi im i odgovaralo da ostane status kvo“.

„Iz različitih razloga, čak ponekad i dijametralno suprotnih, mislim da su oni, i jedni i drugi, spremni, pomireni, a donekle čak i skloni tome da vide ostanak i Vučića i SNS u sedlu i posle aprilskih izbora“, obrazložio je Vukadinović.

Kako je napomenuo, „možda bi voleli da ga vide malo oslabljenog, ali da priželjkuju ili rade na njegovoj smeni, mislim da je to daleko od realnosti“.

Upitan u kakvoj ćemo se Srbiji probuditi 4.aprila, da li će to biti Srbija statusa kvo, promena ili uličnih protesta, Vukadinović je rekao da ne veruje da će „promena biti takva kakvu priželjkujemo“, što bi značilo pobedu opozicije na parlamentarnim izborima, vođstvo na predsedničkim i pobedu u Beogradu.

On ne veruje da ćemo se probuditi u takvoj Srbiji, ali je uveren da neće biti ni sasvim isto, već da će doći do izvesnog pomeranja, pomaka i slabljenja apsolutne svevlasti Vučića i SNS.

Što se tiče protesta, biće nezadovoljnih rezultatima, verovatno i nekih protesta, ali Vukadinović ne očekuje buru tipa 5. oktobra, „na žalost“ ni ishod kakav je bio 24. septembra 2000.godine, mada se vreme sada zgusnulo, ubrzalo i stvari se toliko menjaju, da će predstojeća dva meseca politički biti „jako duga“.