Društvo

Atletski stadion dobio naziv „Profesor Jovo Budimir“

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Odbornici su na sednici Skupštine grada Požarevca usvojili  inicijativu da novoizgrađeni Atletski stadion dobije ime po Jovi Budimiru, sportskom radniku. Gradonačelnik je 27. septembra podneo inicijativu da se atletskom stadionu odredi naziv Atletski stadion  “Profesor Jovo Budimir”, a odbornici su danas jednoglasno usvojili ovu inicijativu.

Profesor Jovo Budimir rođen je 24. jula 1946. godine u Nedakovcu kod Vučitrna. Posle kraće takmičarske karijere počeo je da radi u AK “Železničar” iz Kosova polja. Nakon toga je osnovao AK “Obilić” koji je u vreme SFRJ bio jedan od najuspešnijih klubova u discipline dugih i srednjih pruga. Poznato je da je bio trener danas jednom od najboljih evropskih trenera, Rifatu Zilkiću. U atletskim krugovima važio je kao vrsni pedagog. Trenirao je mnoge reprezentativce koji su osvajali medalje na balkanskim i nacionalnim prvenstvima.

Kraj 80-tih seli se u Požarevac i osniva AK “Mladi radnik” , a potom uz asistenciju Ace Petrovića, i atletski klub “Požarevac” u kom kao prvi trener radi 20 godina.  Tokom tog perioda iznedrio je mnogo takmičara koji su beležili vrhunske rezultate i pored činjenice da nisu imali adekvatne uslove za treninge odnosno atletsku stazu. Profesor Jovo Budimir preminuo je u Požarevcu, posle kraće bolesti u 73. godini, ostavivši suprugu Ružicu, ćerke Mariju, Sofiju i Jelenu, kao i brojne atletičare kojima je usadio ljubav prema “kraljici sportova”.

Podsetimo, ranije je Slobodan Branković direktor Srpskog atletskog saveza izjavio, da ovaj objekat koji je biti izgrađen u Požarevcu, nije samo za profesionalne sportiste nego i za rekreativce, decu i veterane. Dodao je da je ovaj objekat trebao biti izgrađen pre 50 godina.

Na otvaranju atletskog stadiona prošlog petka, 23. septembra,  u okviru Evropske nedelje sporta, atletičarka, Maša Rajić rekla je da je to veliki dan za Atletski klub Požarevac i ovo je nešto što su jako dugo čekali, godinama. Nešto o čemu smo svi sanjali i stvarno mi je drago što to dočekali, rekla je na otvaranju ova državna prvakinja u trci na 800 metara.