Društvo

Dan pešačenja u Požarevcu: Manifestaciju podržava Ministarstvo prosvete

Foto: J.Milenković/Boom93

Foto: J.Milenković/Boom93

Manifestacija „Dan pešačenja” biće organizovana i ove godine, 23. septembra. O manifestaciji je govorio Novica Mitić, predsednik Planinarskog kluba „Vukan”.

„Već osam godina održavamo manifestaciju ’Dan pešačenja’, sa sloganom ’Korak bliže zdravlju’. To je republička manifestacija koju pokreće Planinarski savez Srbije uz Ministarstvo omladine i sporta”, rekao je Mitić.

Manifestacija će biti održana i ove godine, u subotu, 23. septembra, sa početkom u 9 časova. Okupljanje učesnika je ispred Ekološkog doma na Čačalici.

Učesnici će moći da se opredele za jednu od tri staze.

Prva staza je kružna staza od Ekološkog doma na Čačalici, dužine 2,7km sa visinskom razlikom 124m. Vreme pešačenja je između sat i sat i po vremena.

„Ona je obeležena i prilagođena našoj maloj predškolskoj deci, za koju se nadam da će i ove godine doći u velikom broju, kao i do ovih godina da nam se priključe i zajedno učestvuju sa nama planinarima, ljubiteljima i građanima na ovoj našoj manifestaciji”, rekao je Mitić.

Druga staza je staza od Ekološkog doma Čačalica do Mininih voda, preko Crvenog krsta na Tulbi. Dužina staze je 8,7km, a vreme pešačenja 3,5 časova.

„Crveni krst će, kao i do sada, prirediti neku malu izložbu ili neki mali trening iz njihove oblasti pružanja prve pomoći, kaže predsednik Planinarskog kluba.

Treća staza je najduža i vodi od Ekološkog doma do manastira Rukumija. Dužina staze je 13km, a vreme pešačenja 5 časova.

„U manastiru Rukumija nas čeka starešina manastira, gde će nam prirediti jedan veoma lep ručak. Svi koji dođu tamo prisustvovaće tome i videti kako izgleda manastir. Kada se sve to završi, autobusom će doći do Čačalice”, navodi Mitić.

Foto: J.Milenković/Boom93

Na Danu pešačenja biće priređena i izložba u Ekološkom domu na Čačalici, koju je, prema njegovim rečima, Planinarski klub „Vukan” spremao nekoliko meseci. Ova izložba je priređena i na Danima planinarenja u Ždrelu, čiji je domaćin bio upravo ovaj klub. Izložba predstavlja istorijat Planinarskog društva „Vukan”, koji je star već 63 godine. Takođe, na fotografijama se može videti i istorijat Čačalice.

Foto: J.Milenković/Boom93

„Biće priređen i jedan mali program – od himne, recitala i muzičkih tački na samom otvaranju, pa učesnike pozivam da, osim same izložbe, pogledaju i to. Mi ćemo kao Planinarski klub prirediti i malu izložbu šatora ispred Ekološkog doma. Imaćemo i svoj štand gde mogu da pogledaju šta sve planinari koriste na svojim planinarskim akcijama”, rekao je Mitić.

Manifestaciju „Dan pešačenja” podržava Ministarstvo prosvete. Prema rečima Novice Mitića, direktori škola naveli su kako je ova radna subota ušla u školski program, te da će svim đacima preporučiti da se pridruže ovoj manifestaciji. Učestvovaće učenici škola sa teritorije grada Požarevca. Predsednik planinarskog kluba „Vukan” očekuje preko 1000 učesnika.

„Dan pešačenja” poklapa se sa početkom Evropske nedelje sporta. Kako kaže Mitić, tog dana manifestaciji će se priključiti Sportski savez Grada Požarevca i Sportski centar Požarevac. Planinarski klub „Vukan” pre dve godine potpisao je ugovor i postao član Sportskog saveza Grada Požarevca. Ove godine učestvovao je i na Malom sajmu sporta, koji je organizovan u Sportskom centru.