Sport

Insajder: Poništen tender za nacionalni stadion

Tender za izradu dokumentacije za dizajn novog nacionalnog fudbalskog stadiona u Srbiji je poništen, potvrđeno je Insajderu u kancelariji UNDP-a koji je tender trebalo da sprovede.

pixabay/ilustracija

Kako navode, Vlada Srbije ih je obavestila da zbog kovid19 krize u ovom momentu nije u mogućnosti da preuzima nove finansijske obaveze, usled čega je tender poništen.

Kancelarija Programa ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), za potrebe Vlade Srbije, raspisala je 25. oktobra 2019. godine tender za prikupljanje ponuda za izradu Tehničke dokumentacije za izgradnju novog nacionalnog fudbalskog stadiona. Prethodno je, u junu, Vlada formirala i Radnu grupu za praćenje realizacije projekta „Izgradnja nacionalnog fudbalskog stadiona, sa pratećim sadržajima“. Za predsednika je imenovan ministar sporta Vanja Udovičić, a za njegovog zamenika ministar finansija Siniša Mali.

Nijedno od ova dva ministarstva već mesecima Insajderu ne dostavlja informacije o tome da li je ulaganje od 250 miliona evra, što je svota za koju je Srbija trebalo da se zaduži za gradnju nacionalnog stadiona, opravdano.

Zvaničnici godinama obežavaju gradnju nacionalnog stadiona. Tako je taj projekat najavio još 2013. tadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić.

Dve godine kasnije, o njegovoj izgradnji govorio je Aleksandar Vučić u vreme dok je bio premijer, prilikom razgovora s fudbalskim reprezentativcima Srbije nakon što su pobedili reprezentaciju Albanije. Tada je, kako su preneli mediji, zahvalio fudbalerima upitavši ih da li postoji nešto što bi oni želeli na šta je fudbaler Nemanja Matić upitao „kada će novi stadion?“. Uz opasku da je ovo „namešteno“ pitanje, Vučić je tada najavio izdvajanje od 150 miliona iz državnog budžeta u naredne tri godine.

U međuvremenu, cifra je skočila na 250 miliona dinara, a da je novac obezbeđen tvrdio je ministar finansija Siniša Mali krajem 2019. godine. Kako je rekao, u budžetu za 2020. novac je već opredeljen. Ispostavilo se, međutim, da je budžetom predviđeno zaduživanje zbog izgradnje stadiona. Odgovarajući na kritike da je nelogično uzimanje kredita za izgradnju nacionalnog stadiona, Siniša Mali je ulaganje opravdavao time da neće biti građen samo stadion već ceo kompleks koji će se zvati „Stadion city“.

„Projekat će da digne taj deo Beograda, jer master plan pokriva 600 hektara. Tu će biti i stambeni, poslovni kvartovi, zabavni parkovi… Sport je odavno prestao da bude samo sport“, govorio je tada Siniša Mali.

U međuvremenu, ministar je izjavio i da je završena i Studija opravdanosti koja bi morala da da odgovor na pitanje da li je ovakvo ulaganje isplativo. Sama Studija do danas nije objavljena, a odgovarajući na pitanja Insajdera u februaru ove godine ministar Siniša Mali je tvrdio da će nam ovaj važan dokument biti dostavljen. Uprkos tome, iz Ministarstva finansija nikada nisu dostavili traženu Studiju, a to do danas nisu učinili ni Ministarstvo za sport ni Fudbalski savez Srbije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend