Sport

Mia Nikolić, vicešampionka Srbije u šahu u kategoriji do 8 godina

Foto: privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Mia Nikolić, devojčica iz Požarevca ima 7 godina i igra šah manje od godinu dana, a na takmičenjima već osvaja brojne nagrade. Zvanični je vicešampion Srbije u kategoriji devojčica do 8 godina

Šah je počela da igra sa 6 godina, od septembra 2021. Vrlo brzo je naučila i savladala prve poteze šaha, a onda i da ozbiljnije igra i pobeđuje na takmičenjima.

Mia kaže da joj je cilj za ovu godinu da dobije pehar na takmičenju u Turskoj.

Baner Boom93 Android aplikacija

“Volim šah jer je prelep sport. Počela sam da igram zbog brata. Prvo sam ga gledala kako igra, a onda i ja poželela. Sad svaki dan igram šah, treninge imam dva puta nedeljno. Najbolji mi je kralj, E4 mi je omiljen prvi potez”.

Mama Sandra kaže da je Mia sama poželela da se upiše na šah i tako uđe u svet crno-belih figura. “Sama je poželela da se upiše na šah. I odvela sam je. Tako je krenuo njen uspon. Ona po ceo dan igra šah sama”, kaže Sandra.

“Počelo je kao svaka druga dečija igra, a onda je pokazivala sve veće interesovanje i više vremena provodila za tablom. Trener Arsenijević je nagovestio da bi Mia mogla da bude veoma uspešna u ovoj igri i vrlo brzo je došla na nivo dece koja treniraju i po nekoliko godina, kaže tata Ivan.

Već na prvom turniru u banji Ždrelo je osvojila prvo mesto u kategoriji starijih devojčica do 10 godina, sa svih 5 pobeda iz 5 mečeva. Zvanični je vicešampion Srbije kod devojčica do 8 godina, navodi.

Trener šaha, Ivan Arsenijević kaže da je Mia ogroman potencijal.

Izuzetno talentovana, srčana i uvek igra na pobedu. Za naš grad je ovo veliki uspeh, jer su učestovali igrači iz najjačih šahovskih centara u Srbiji – Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac”.

Prvo mesto na Kadetskom Prvenstvu Braničevskog okruga 2021., prvo mesto na školskom prvenstvu Braničevskog okruga 2022.,  4. mesto na školskom republičkom, 1. mesto na Prvenstvu Centralne Srbije u Paraćinu 2022.  2. mesto na Prvenstvu Srbije, pehar i srebrna medalja i plasman na Evropski kup, 1.mesto na Kadetskom prvenstvu Mladenovca 2022. To su nagrade koje je Mia do sad osvojila.

Sledeće takmičenje je očekuje u Crnoj Gori, na Cetinju, gde se održava Evropski školski kup u standardnom, ubrzanom i brzopoteznom šahu,  od 10. – 19. juna.

S obzirom na ogroman uspeh mlade požarevačke šahistkinje, nadamo se da će Grad Požarevac prepoznati njen veliki potencijal i naći dovoljan razlog i motivaciju da pruži podršku u daljem napretku i novim uspesima na takmičenjima naše sugrađanke Mie Nikolić.