Sport

Mladi šahisti: Mia Nikolić (8) i Matija Arsenijević (6) doneli zlato sa Cetinja

Foto; privatna arhiva

Foto; privatna arhiva

Na pojedinačnom Evropskom školskom kupu u šahu koji se održavao na Cetinju, Srbija je imala četiri predstavnika. Dvoje ih je bilo iz Požarevca, Mia Nikolić (8) i Matija Arsenijević (6).

Mia Nikolić je osvojila turnir u ubrzanom šahu, a Matija Arsenijević u brzopoteznom šahu i to u kategoriji turnira do 9 godina.

Foto: privatna arhiva

Deca su igrala kup sistem koji se sastojao od turnira u standardnom, ubrzanom i brzopoteznom šahu, što je ukupno 28 partija.

Na osnovu tri turnira Matija Arsenijević je nagrađen zlatnom medaljom i peharom kod dečaka do 7 godina, a Mia Nikolić kod devojčica do 9 godina.

Foto: privatna arhiva

Njihov trener Ivan Arsenijević rekao je da je ovo veliki rezultat i pokazatelj da se u našem gradu igra ozbiljan šah i da su deca na najbolji način predstavila svoju zemlju i svoj grad.

Deca su stekla ogromno iskustvo i brojna prijateljstva sa šahistima iz saveza drugih zemalja, pa će i u narednom periodu učestvovati na Međunarodnim turnirima i kampovima. Šahovski Savez Srbije  je deci obezbedio smeštaj i kotizaciju za prvenstvo.

Skoro sasvim izvesno je da bi Mia Nikolić i Matija Arsenijević mogli učestvovati na pojedinačnom prvenstvu Evrope do 18 godina, koje se održava u Antaliji u Turskoj od 5. do 15. novembra 2022. Međutim, najveći problem predstavljaju finansijska sredstva koja nedostaju za put, kotizaciju i boravak. Ukoliko bi Grad Požarevac pomogao, mladi šahisti bi nastavili da nižu uspehe i predstavljaju Grad Požarevac i državu Srbiju.

Foto:privatna arhiva