Sport

Mladi šahisti: Mia Nikolić (8) i Matija Arsenijević (6) doneli zlato sa Cetinja

Foto; privatna arhiva
Na pojedinačnom Evropskom školskom kupu u šahu koji se održavao na Cetinju, Srbija je imala četiri predstavnika. Dvoje ih je bilo iz Požarevca, Mia Nikolić (8) i Matija Arsenijević (6).

Mia Nikolić je osvojila turnir u ubrzanom šahu, a Matija Arsenijević u brzopoteznom šahu i to u kategoriji turnira do 9 godina.

Foto: privatna arhiva

Deca su igrala kup sistem koji se sastojao od turnira u standardnom, ubrzanom i brzopoteznom šahu, što je ukupno 28 partija.

Na osnovu tri turnira Matija Arsenijević je nagrađen zlatnom medaljom i peharom kod dečaka do 7 godina, a Mia Nikolić kod devojčica do 9 godina.

Foto: privatna arhiva

Njihov trener Ivan Arsenijević rekao je da je ovo veliki rezultat i pokazatelj da se u našem gradu igra ozbiljan šah i da su deca na najbolji način predstavila svoju zemlju i svoj grad.

Deca su stekla ogromno iskustvo i brojna prijateljstva sa šahistima iz saveza drugih zemalja, pa će i u narednom periodu učestvovati na Međunarodnim turnirima i kampovima. Šahovski Savez Srbije  je deci obezbedio smeštaj i kotizaciju za prvenstvo.

Skoro sasvim izvesno je da bi Mia Nikolić i Matija Arsenijević mogli učestvovati na pojedinačnom prvenstvu Evrope do 18 godina, koje se održava u Antaliji u Turskoj od 5. do 15. novembra 2022. Međutim, najveći problem predstavljaju finansijska sredstva koja nedostaju za put, kotizaciju i boravak. Ukoliko bi Grad Požarevac pomogao, mladi šahisti bi nastavili da nižu uspehe i predstavljaju Grad Požarevac i državu Srbiju.

Foto:privatna arhiva

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend