Društvo

Novi predlog: Pomoćni fudbalski stadion zvaće se po Veliboru Vasoviću

FOto: Grad Požarevac

FOto: Grad Požarevac

Pomoćni fudbalski stadion Sportskog centra Požarevac trebalo bi da dobije ime po fudbaleru, Veliboru Vasoviću. Gradonačelnik, Saša Pavlović je ovu inicijativu objavio na svojoj FB stranici. Ukoliko predlog bude usvojen na nekoj od narednih sednica, pomoćni fudbalski teren trebalo bi da se ubuduće zove “Trenažni centar Velibor Vasović“.  

“U skladu sa našim obećanjima da ćemo razvijati infrastrukturu u sportu, ali i promovisati poznate ličnosti koje su zadužile naš grad, podnet je predlog da pomoćni fudbalski stadion Sportskog centra Požarevac ponese ime legende domaćeg i svetskog fudbala, Velibora Vasovića.”, objavio je Pavlović na FB stranici.

Vasović, rođen 3. oktobra 1939. u Požarevcu, je svoju fudbalsku karijeru počeo kao petnaestogodišnjak u beogradskom fudbalskom klubu Partizan. Tamo je odigrao više od 300 utakmica i osvojio četiri šampionske titule. U sezoni 1963/64 prelazi u Crvenu zvezdu i iste godine sa njima osvaja opet šampionsku titulu Jugoslavije, što mu je četvrta zaredom, a ukupno ih je osvojio pet

Sa Partizanom 1966. godine igra u finalu Kupa evropskih šampiona, u kome gube od Reala iz Madrida a on postiže jedini pogodak za Partizan

Vasović je potom igrao za holandski Ajaks i za to vreme odigrao je 145 prvenstvenih utakmica, osvojio tri titule šampiona države i tri Kupa Holandije. Kao kapiten podigao je prvi Ajaksov osvojeni trofej Kupa šampiona.

Velibor Vasović je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 32 utakmice i postigao dva gola.

Sedanjem na klupu Crvene zvezde nakon Partizana, Velibor Vasović je postao jedini u istoriji koji je i igrao za oba „večita rivala” i oba trenirao. U svojoj trenerskoj karijeri bio je, između ostalih, i na čelu francuskih Anžea i Pari Sen Žermena, Zamaleka iz Kaira i Etnikosa iz Pireja.

Nakon sportske karijere, Vasović se vraća u Beograd i započinje svoju pravničku karijeru koja mu je u stvari i bila osnovno zanimanje pored fudbala.

Bio je poliglota, osim maternjeg srpskog, govorio je još engleski, francuski, ruski i holandski jezik.

Preminuo je 4. marta 2002. godine u Beogradu u 63. godini.

Sve nabrojano ukazuje da ovaj istaknuti sportista i sportski radnik zaslužuje da mu se grad, koga je proslavio u svetu fudbala, oduži tako što će se pomoćnom fudbalskom terenu Sportskog centra Požarevac dati njegovo ime – Trenažni centar Velibor Vasović .