Sport

Porodica Glejzer prodaje Mančester junajted

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Dve šokantne vesti iz Mančester junajteda u jednom danu <i>— </i>posle definitivnog odlaska Kristijana Ronalda sa Old Traforda, u klubu su saopštili da će porodica Glejzer prodati svoj vlasnički udeo.

Bombastična vest sa Ostrva američka porodica Glejzer staviće na prodaju Mančester junajted. Na taj način posle više od decenije i po biće uslišene želje navijača slavnog kluba, koji su od starta bili protiv njihovog vlasničkog udela, uz žestoke proteste, čak i bojkot mečeva voljenog tima. 

Porodica Glejzer je vlasnik Junajteda postala 2005. godine. Još dve godine pre toga Glejzeri su kupili prve akcije, a potom su postali i celokupni vlasnici tima sa Old Traforda. Tim je bez titule šampiona Engleske od 2013. godine, a poslednje trofeje osvojio je 2017. 

FOTO: Boom93

Glejzeri su 2012. godine počeli sa postepenim povlačenjem iz kluba, ali su još uvek držali gotovo punu kontrolu nad ovim timom. Za to vreme, dug Junajteda je narastao na oko 500 miliona funti, a kad su Glejzeri preuzeli klub je bio „na nuli”. 

Porodica Glejzer je kupila Junajted za 790 miliona funti. Pre tačno deset godina prodali su deset odsto akcija, a u narednim godinama još određeni procenat.  

Do odluke o prodaji kluba dolazi nakon dugogodišnjeg protesta navijača protiv njihovog vlasništva. U saopštenju se navodi da će bord „razmotriti sve strateške alternative, uključujući i nova ulaganja u klub, prodaju, ili druge transakcije koje uključuju kompaniju”.