Sport

Marko Stanković: Pripreme za trku obuhvataju dve nedelje intenzivnog treninga (VIDEO)

Foto: BOOM93/A.Stojanović

Foto: BOOM93/A.Stojanović

Na 62. Međunarodnoj biciklističkoj trci „Kroz Srbiju“ okupilo se 27 zemalja, odnosno 20 ekipa sa 120 vozača koji predstavljaju 29 nacija. Ovogodišnja „Trka kroz Srbiju“ ima četiri etape. U prvoj etapi takmičari su vozili od Požarevca do Mionice, potom nastavili do Čačka, a nakon toga će ići do Prijepolja i manastira Mileševa, odakle će u okviru završne etape još jednom vozi do Čačka, gde je finiš trke.

Takmičar Marko Stanković iz Kragujevca, koji nastupa za tim iz Bugarske Hemus Trojan, je rekao da je za ovu trku potrebno dve nedelje jakog treninga, sa preko 20 sati vožnje po nedelji, a treninzi se uglavnom obavljaju na Kopaoniku i u okolini Prijepolja.

Foto: BOOM93/A.Stojanović

Marko Stanković nije jedini iz Srbije koji nastupa za strani tim. Neki od takmičara nastupaju i za slovenačke i francuske ekipe. Stanković je prethodno nastupao za belgijski ASFRA Racing Team sa kojim je vozio jednu od najtežih etapnih trka u Evropi Tour de Namur, koja se od održava u Belgiji.

Na pitanje da li je trasa trke „Kroz Srbiju“ u svakom svom delu idealna, Stanković je rekao da bi put prema Smederevskoj Palanci trebalo da postane uređeniji, ali da su generalno sve staze dobre. Ceremoniju potpisivanja na trobojnu majicu namenjenu najboljem vozaču u generalnom plasmanu obavio je gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, nakon čega je usledio i start trke. Organizator 62. trke „Kroz Srbiju“ je Biciklistički savez Srbije i gradovi domaćini Požarevac, Čačak, Prijepolje i Mionica.