Sport

Stanković: Naša ideja je da zarazimo decu sportom (VIDEO)

Sport pomaže detetu da ostvari prijateljstvo sa drugom decom, razvija društvene veštine potrebne za formiranje takmičarskih grupa. Pomaže im da budu aktivna i fizički spremna, da kanališu negativnu energiju i razvijaju samokontrolu i samopouzdanje. U Požarevcu postoje sportski klubovi koji treniraju decu i doprinose održavanju discipline u sportu, pripremaju učenike za različite sportske događaje i takmičenja. Jedan od retkih koji se izborio da deci ne naplaćuje treninge je trener rukometnog kluba “Nemanjić”, Milan Stanković.

Milan Stanković je osnovao rukometni klub „Nemanjić“ pre pet godina u želji da kao nastavnik fizičkog još više radi sa decom. Pokrenuo je klub u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u kojoj predaje fizičko i koja je inače poznata po školi rukometa.

„Sve je to lepo krenulo, došli smo do tog nivoa da smo redovni učesnici  super lige u mlađim kategorijama i imamo sad i seniorsku ekipu, devojčice do 18 godina. Naravno, rezultat tu nije bitan, bitan je njihov razvoj i da se osposobe da sutra budu dobri igrači u ovom sportu.“

Baner Boom93 Android aplikacija

Saradnja sa Institutom za ženski sport omogućila im je da se treninzi ne naplaćuju i da deca mogu potpuno besplatno da se bave rukometom.

„Nešto što je poenta je da deca mogu besplatno da se bave sportom, a mi smo omogućili da se bave rukometom. To smo počeli, jer sarađujemo sa Institutom za ženski sport, čiji je osnivač Marina Maljković. Napravili smo saradnju sa njima, a omogućava se devojčicama, od 1. do 8. razreda, da se  besplatno bave sportom. Naravno, uključili smo i dečake u taj program. Sjajna prilika da se deca bave sportom.“

Trenutno mini rukomet trenira 40 do 50 dece, od 1. do 4. razreda. Za treniranje rukometa potrebni su osmeh,  želja i motivacija kaže Milan i poziva učenike mlađih razreda u osnovnu školu „Vuk Karadžić“ da ponedeljkom, sredom i petkom od 19:30 do 20:30h dođu i budu deo tima „Nemanjić“.

Naša ideja je da omasovimo sport, da promovišemo sport, da zarazimo decu sportom, jer je jako bitno da se deca danas bave sportom. To je nešto što je jako važno za njihov psiho-fizički razvoj. Jednostavno treba da dođu ovde da se igraju, i da uživaju u svom detinjstvu. 

Milan Stanković, trener rukometa u klubu „Nemanjić“ trudi se i pomaže deci da shvate važnost i prednosti održavanja forme i vežbanja. Na treninzima, sa decom uzrasta do 10 godina, radi na motoričkim sposobnostima. Na poligonima deca razvijaju fleksibilnost i brzinu, rade vežbice  snage, kako bi kasnije mogla, ako zavole sport, da pređu u stariju grupu sa predispozicijama da igraju veliki rukomet.

Foto: M.V.

U regionalnom takmičenju sportskih igara mladih u organizaciji Grada Požarevca, rukometni klub „ Nemanjić“ nedavno je osvojio prvo mesto i plasman na završni turnir koji se održava na Zlatiboru. Ukoliko osvoje prvo mesto, odlaze u Split na internacionalni turnir. Želimo im puno uspeha.