Film

Animirani hit zabranjen u 14 zemalja zbog „istopolnog poljupca“

Youtube screenshot/MegaComFilm
Volt Dizni nije uspeo da dobije odobrenje za prikazivanje svog novog Pixarovog filma "Lightyear" (Baz Svetlosni) u 14 bliskoistočnih i azijskih zemalja zbog "istopolnog poljupca", a pitanje je da li će se prikazivati i u Kini.

Producentkinja filma „Lightyear“ rekla je za Reuters da su vlasti u Kini zatražile ukljanjanje pojedinih scena, što je Dizni odbio da uradi, a ona je pretpostavila da se film ni tamo neće prikazivati.

„Lightyear“ je nastavak Pixarove hvaljene „Toy Story“ (Priča o igračkama) franšize. Najnoviji film prati avanture poznatog „Baza Svetlosnog“, međutim zabranjen je u raznim zemljama Bliskog istoka, uključujući Saudijsku Arabiju, Kuvajt i Ujedinjene Arapske Emirate.

Navodno, odluka je povezana sa scenom istospolnog poljupca. Naime, Bazova bliska prijateljica se oženi drugom ženom, a jedna scena uključuje njihov kratki poljubac.

Ujedinjeni Arapski Emirati su poručili da je veza para prekršila standarde medijskog sadržaja u toj zemlji. Homoseksualnost se smatra kriminalom u mnogim zemljama Bliskog istoka.

Dizni od kineskih vlasti nije dobio odgovor da li će dopustiti prikazivanje filma, rekao je producent „Lightyear“ Galin Sasman. Međutim, rekla je da autori neće menjati film. Kina je u prošlosti odbijala druge prikaze homoseksualnosti na ekranu.

„Nećemo ništa rezati, pogotovo nešto tako važno kao što je ljubavna i inspirativna veza koja Bazu pokazuje šta mu nedostaje zbog odluka koje donosi, tako da to neće biti uklonjeno“, rekla je Sasman.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend