Film

Atraktivnost australijskog vesterna

Foto: Youtube/Printscreen
Kroz jedan od najzanimljivijih filmova u aktuelnoj bioskopskoj ponudi, Uzvišenje (High Ground, 2020) Stivena Maksvela Džonsona, asocira se na brojne naslove australijske kinematografije koji su se bavili Aboridžinima, kao i na vesterne koji su bili stilski drugačiji i počesto atraktivniji u odnosu na Holivud, kaže naš filmski kritičar Goran Jovanović.

Film Uzvišenje počinje surovim i krvavim obračunom belih policajaca i Aboridžina koji su, navodno, osumnjičeni za krađu jedne krave. Neposredno pre sukoba, gledamo obuku mladog Aboridžina od strane svog oca, kako da lovi i doprinese borbi protiv gladi. Ubrzo na žaru završi jedan kengur, koji će predstavljati bogat obrok gladnim ustima iz plemena. U užasnom masakru koji usledi stradaće 17 ljudi, među njima i deca. Sve se ovo zbiva 1919. godine uz učešće Trevisa (Sajmon Bejker), koji se vratio iz Prvog svetskog rata i sada je policajac na severu Australije. Dvanaest godina kasnije, Bajvara, koji je prežveo masakr, sveti se belcima i njegova banda pravi haos, spaljujući imanja i uništavajući posede. Događa se i jedno ubistvo bele žene. Trevis, koji je bio deo krvave prče iz 1919. godine sada je pred novim izazovima jer priča se o osnivanju kaznene ekspedicije koja bi se obračunala sa ’’divljom bandom’’. Dečak koga je nekada izvukao iz vode i dao na čuvanje, sada već kao odrastao mladić Tomi (ili Gutjuk/Jastreb, što mu je aboridžinsko ime), poslužiće kao mamac da se pronađe Bajvarova banda, bar tako misli Trevis, ali s druge strane i ovi drugi imaju svoju računicu da se preko aboridžinskog vodiča odnosno tragača ’’lovci’’ namame u klopku.

Osim što vrlo vešto režira akcione, pucačke sekvence, Stiven Maksvel Džonson dočarava svu surovost počesto besmislenih i beskompromisnih sukoba dajući im dramsko jezgro. Nije tu sve ni crno ni belo, u pitanju su različito izgrađeni karakteri koji zahvaljujući svom etičkom odgoju, širini pogleda i razumevanju različitosti umeju i da se ogreše o odluke pretpostavljenih, da bi pravda, humanost i empatija  bili zadovoljeni.

Divlja lepota Australije, priroda, atraktivni i poetski zabeleženi detalji ptica koje kruže nebom, ptičurina koje slute zlo ili ptice koja se odmara na grani zaljuljanoj vetrom, zalasci sunca u preriji, brojni i raznovrsni oblici stena kao nemi svedoci pustare kroz vreme, efektni prizori flore i faune, sve su to detalji koji su doprineli vizuelnoj snazi ovog vesterna (direktor fotografije je Endru Komis).

S druge strane, Aboridžini su gotovo ravnopravno zastupljeni poput belih junaka, ima izgrađenih karaktera a ne predstavljaju samo dekor i prolaznike kroz kadrove u kojima bi ih uglavnom čekali neka pretnja, nasilje ili smrt. Tu su i pesme kao deo aboridžinskog folklora, uz pratnju njihovih ručno pravljenih instrumenata, koje popunjavaju prizore koji su vezivno tkivo između dramskih i akcionih dešavanja.

Uzvišenje priziva u sećanje niz australijsikh vesterna koji su stekli međunarodnu reputaciju i imali uticaj na karijere svojih autora. Od filmova Ludi pas Morgan Filipea More, Inn of the Damned Terija Burka i Barbarosa, američkog vesterna sa potpisom australijskog reditelja Freda Šepisija, preko Čoveka sa srebrne reke Džordža T. Milera pa sve do Neda Kelija Gregora Džordana, Australije Baza Lurmana i The Nightingale Dženifer Kent. Naravno, tu su i filmovi koji su pokušavali da uđu u kulturu ili način življenja Aboridžina, ili su njihovi pripadnici pružali mističnost i egzotiku pojedinim ostvarenjima. Među poznatijim radovima su Poslednji talas Pitera Vira, Pesma Džimija Bleksmita Freda Šepisija, RabbitProof Fence Filipa Nojsa…

Film Uzvišenje Stivena Maksvela Džonsona prikazan je ove godine u programu FEST-a. Godinu i nešto ranije viđen je na Berlinskom filmskom festivalu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend