Film

Četiri nagrade za „Strahinju Banovića“ u Los Anđelesu

Youtube screenshot/ArtboxLTproduction
Na upravo završenom 17. festivalu filmova Jugoistočne Evrope (SEEfest) u Los Anđelesu film "Strahinja Banović" u režiji Stefana Arsenijevića osvojio je četiri nagrade.

Glavni festivalski žiri nagradio je film Specijalnim priznanjem, Udruženje „Film bez granica“ dodelilo je „Strahinji“ Nagradu Mozaik Bridging The Borders, a film je osvojio i nagradu publike.

Arsenijevićevom filmu pripalo je i novoustanovljeno priznanje Barco Tech Prize, koju tehnološki gigant Barko, specijalizovan za digitalnu filmsku sliku i laserske tehnologije, dodeljuje u uslugama.

Baner Boom93 Android aplikacija

„Žao mi je što zbog obaveza nisam mogao da prisustvujem Festivalu. Do mene su dolazili glasovi o odličnom prijemu našeg filma, javljali su se novinari za intervjue, ali ovoliki broj nagrada me je zatekao i prijatno iznenadio. Meni, naravno, najviše znači nagrada publike. Srećan sam što naš film uspeva da izazove emocije u svim krajevima sveta, pa i u centru američke filmske industrije“, izjavio je reditelj Stefan Arsenijević povodom ovih nagrada.

Zbog velikog interesovanja, „Strahinja Banović“ je imao i dodatnu projekciju poslednje večeri festivala.

Ove godine festival je predstavio 63 filma u različitim takmičarskim programima, što je najveći broj do sada. Misija festivala je da prezentuje filmsko stvaralaštvo i kulturu Jugoistočne Evrope američkoj publici i holivudskoj industriji. Brojne projekcije pratile su diskusije, okrugli stolovi i radionice.

„Strahinja Banović“ je prošle nedelje osvojio Specijalno priznanje žirija i u Nemačkoj, na 22. festivalu centralnoevropskog i istočnoevropskog filma Go East u Vizbadenu.

Film Stefana Arsenijevića je do sada učestvovao i na još preko 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta, a do sada je osvojio ukupno 16 festivalskih priznanja.

Film „Strahinja Banović“, po scenariju Stefana Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea, nastao je u produkciji srpske filmske kompanije Art & Popcorn, odnosno Miroslava Mogorovića kao glavnog producenta. Koproducenti su Surprise Alley (Francuska), Les Films Fauves (Luksemburg), Artbox Production House (Litvanija) i Chouchkov brothers (Bugarska) i pridruženi koproducenti Cinnamon Films. Film međunarodno distribuira beogradska kompanija Soul Food Films and Distribution, a srpski distributer je MCF MegaCom Films.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar, Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Republike Srbije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi. Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend