Film

Hladna osveta

Youtube/Printscreen
Film ‘’Promising Young Woman’’ (2020) britanske rediteljke Emerald Fenel jedan je od više naslova ženskih autora koji, sudeći po nominacijama i dobijenim nagradama  u trci za najprestižnija svetska priznanja, ove godine vode igru. U društvenom trenutku koji donosi izrazito angažovane ženske pokrete sa ciljem da žigošu predatore, koji naslinim putem ugrožavaju njihov telesni integritet i čast, dolazi nam film u kome glavna junakinja na teži način želi da raskrsti zauvek sa takvim tipovima, zapaža naš filmski kritičar Goran Jovanović

Nedavno smo videli kako su raspoređeni Zlatni globusi, a pre nekoliko dana su objavljene i nominacije za Britansku filmsku nagradu (BAFTA). Podsetimo da je u konkurenciji za najbolju režiju u trci za nagradu Zlatni globus, bilo tri rediteljke i dvojica reditelja, da bi, na kraju, Kloi Žao bila i okrunjena, a njen film Nomadland proglašen je najboljom dramom. Osim Kloi Žao, u konkurenciji su bile i Redžina King (Noć u Majamiju) i Emerald Fenel (Promising Young Woman).

Emerald Fenel je  napravila snažan, provokativan i radikalan film o ženskom ‘’viđilanteu’’, Kasandri Tomas (Keri Maligan), koja studiozno planira osvetu zbog smrti svoje drugarice Nine Fišer. Nju je grupa mladića silovala na nekoj zabavi, a posebno se isticao Aleksandar Monro (Kris Louel), a nije zaostajao ni kasniji dečiji lekar, Rajan Kuper (Bo Bernam), sa kojim će se osvetnica Kasandra u jednom trenutku naći u vezi dok joj se sve kockice o bahatim siledžijama ne slože.

Početak filma deluje kao kombinacija danas zaboravljenog filma Tražeći gospodina Gudbara (1977) Ričarda Bruksa sa Dajanom Kiton i  krvavog trilera o ženskoj odmazdi Anđeo osvete (1981) Abela Ferare sa Zoi Tamerlis. Kasi mami muškarce po barovima, glumeći pijanu damu bez kontole nad svojim postupcima. Međutim, kako se napaljeni muškarci sve više približavaju cilju, sa željom da i na silu ostvare seksualni odnos, junakinja Emerald Fenel ih prilično iznenadi svojom trezvenošću i čvrstom odlukom da im pokaže da se to sa damama ne radi na taj način. Vremenom ćemo shvatiti da Kasi ima jedan veliki cilj a to je da privede pravdi sve koji su učestvovali u ponižavanju i iskorišćavanju njene prijateljice Nine. Put do ostvarenja njene misije je dugačak, ali lukavost i visprenost junakinje, kao i malo detektivskog dara, na tacni će joj isporučiti imena svih nasilnika.

Emerald Fenel se pomalo muči, baš kao i njena junakinja, dok protagonistkinja ne izađe na čistinu gde je spremna da raskrsti sa svim skrupulima i emocijama i potpuno se prepusti osveti. Autorka želi dublje da uđe u svet svoje osvetnice, istražujući njen ženski nerv, seksulanost koja je u lavirintu jer je pod senkom onoga što je muči i što se dogodilo njenoj prijateljici, njenu potrebu da voli muškarca a ljubav je stegnuta i sputana. Ima tu i trapavih, dosadnih i nepotrebno otegnutih scena naročito u pokušaju veze sa Rajanom, ali kad se mozaik bestidnosti konačno složi, Kasi će priču povući ka uzbudljivom i pomalo šokantnom finalu. Neke tinejdžerske eskapade i ludiranja Kasi u zabavljanju sa, pokazaće se, takođe učesnikom užasnog čina sa Ninom, u konstelaciji izgleda i međusobnog funkcionisanja Keri Maligan i Boa Bernama, deluju izuzetno nespretno i suvišno.

Bez obzira na mane koje ima, Promising Young Woman je prilično duboka i analitična, a uz to i gledljiva studija ženskog oslobađanja, pobune i zaštite telesnog i duhovnog integriteta. Cena nije mala – pokazaće to i konačni udes junakinje – ali žrtva je sveta iz razloga da u budućnosti drugih žrtava bude što manje.

Naravno, uspeh filma ne bi u toj meri bio apostrofiran da u glavnoj ulozi ne blista Keri Maligan, glumica čiji su dometi uvek primećeni i stalno je tu negde, blizu statueta I priznanja, ali joj nagrade uporno i izmiču. Ona je, istina, nagrađena negde na početku svoje fimske karijere nagradom BAFTA za najbolju glumicu u filmu Lone Šerfig Obrazovanje (2009) i na tome ostala kada su najznačajnija filmska priznanja u pitanju. Ako pogledamo šta je od tada odigrala i na kakav način (Sram, Vozač, Never Let Me Go, Divljina, Mudbound, Daleko od razuzdane gomile, Suffragette, The Dig), taj skor je morao biti znatno pozitivniji u njenu korist. U tom smislu neka nagoveštaj ispravljanja te nepravde bude Nagrada kritičara (Critic’s Choice Movie Awards) za najbolju glumicu za lik Kasi u filmu Emerald Fenel, kao i Nagrada Udruženja filmskih kritičara Los Anđelesa.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend