Događaji Film

Kanski filmski festival predstavio zvaničnu selekciju filmova za ovu godinu

Novi filmovi američkog reditelja Vesa Andersona, Fracuza Fransoa Ozona i Britanca Stiva Makvina svrstani su u "zvaničnu selekciju" Kanskog filmskog festivala predstavljenu danas.

Ukupno 56 filmova je ušlo u zvaničnu selekciju festivala, oni mogu zvanično da imaju taj naziv, a sam festival koji je trebalo da se održi u maju je otkazan zbog epidemije korona virusa.

U nastojanju da podrže filmove koji je trebalo da imaju premijeru ili da se takmiče u Kanu organizatori su predstavili svoju selekciju od 56 filmova za 2020. navodeći da iako festival nije održan oni će moći da koriste znak festivala da se promovišu.

„Ova selekcija pokazuje da je film i dalje živ, i da je bio živ i za vreme mera izolacije“, rekao je direktor festivala Tijeri Fremo predstavljajući zvaničnu selekciju pored predsednika festivala Pjera Leskira, što je prenosila televizija Kanal plus (Canal+).

„Reditelji nisu digli ruke jer su nam poslali 2.067 filmova, što je rekord. Dakle oni rade i najmanje što smo mi mogli da uradimo je da primimo taj rad i da pogledamo filmove“, rekao je on.

On je dodao da je bilo potrebno naći druge forme i da nikad nije dolazilo u obzir da kažu „dovidejnja svima vidimo se iduće godine“.

Medju filmovima u glavnoj selekciji su i filmovi Japnaca Naomija Kavase, Fracuskinje Majven i Danca Tomasa Vinterberga.

Kanski filmski festival, koji je planiran za period od 12. do 23. maja, trebalo je da bude pomeren za kraj juna, ali su francuske vlasti u medjuvremenu zabranile sva okupljanja do sredine jula.

Organizatori su potom naznačili da bi Kanski filmski festival mogao da bude održan u novoj „formi“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend