Film

Leto žari, filmske fešte kreću

Od prvih dana jula krenuli su domaći filmski festivali, ovoga puta sa novom energijom i publikom koja će moći da se u punoj meri koncentriše na događaje. Goran Jovanović vas vodi kroz Srbiju, prateći mapu i kalendar festivalskih dešavanja

Već od prvih dana jula zahuktavaju se domaći filmski festivali. Tokom 2020. godine zbog Kovida-19 neki su skroz odustali, a neki imali hrabrosti da se u uobičajenom formatu i uz strogo poštovanje zdravstvenih mera izbore za kontinuitet. Zahvaljujući znatnom broju vakcinisanih, sada je situacija gotovo normalna i organizatori se raduju što će moći da se u regularnim uslovima okrenu predstavljanju novih kinematografskih ostvarenja.

Od 1. do 4. jula održan je 4. Ravno Selo Film Festival, koji je pre nekoliko godina inicirao Lazar Ristovski. Festival je stekao lep imidž u javnosti, a u fokusu su mu debitanti. Festival je otvorio film Superdeep Arsenija Sjuhina, ruski SF horor sa našom Milenom Radulović u glavnoj ulozi. U Glavnom takmičarskom programu nalazilo se još pet ostvarenja: Lihvar Nemanje Ćeranića, Smotaj i pali Adama Hobzika (Češka), Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme Lili Horvat (Mađarska), Potencijalni kandidat Erdžana Kesala (Turska, Srbija) i Jedini izlaz Darka Nikolića (Srbija).

Centar beogradskih festivala (CEBEF) organizovaće SOFEST, Filmski festival u Sopotu, od 11. do 17. jula. Prošlogodišnje izdanje je najavaljeno a zatim otkazano zbog virusa, tako da su organizatori odlučili da u program predstojećeg festivalskog izdanja budu ostvarenja iz ove i prošle godine, što znači da će biti prikazano preko 20 filmova. Slogan je ‘’U predvorju jubileja’’, jer će ovo biti 49. izdanje festivala u Sopotu.

Autor teksta na festivalu u Somboru

U Somboru, koji je jednu godinu preskočio zbog pandemije, održaće se Treći Somborski filmski festival od 13. do 16. jula. Selektor Dejan Dabić za Glavni takmičarski program odabrao je filmove Koncentriši se, baba Pjera Žalice (BiH), Znoj Magnusa fon Horna (Švedska, Poljska), Undine Kristijana Pecolda (Nemačka), Oaza Ivana Ikića (Srbija) i Mater Jure Pavlovića (Hrvatska). Tu su i ostali programi: ‘’Selekcija mladih autora’’, ‘’Panorama švedskog filma’’, ‘’Kad bi Sombor bio Holivud’’ i ‘’Filmski matine za decu’’. U programu koji predstavlja mlade autore nalaze se filmovi Lihvar Nemanje Ćeranića (Srbija), A.S. Milene Grujić (Srbija) i Ivana Grozna Ivane Mladenović (Rumunija, Srbija).

Na Paliću će ove godine od 17. do 23. jula biti održan 28. Festival evropskog filma. Za sada su organizatori objavili program jedne od selekcija, a to je ‘’Novi mađarski film’’. U ovoj selekciji biće prikazana ostvarenja Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme Lili Horvat, Pena Nore Lakoš, Sedam malih slučajnosti Petera Gotara, Ovako si savršena Petera Varšiča, Post Mortem Petera Bergendija i Toxikoma Gabora Herendija. Mađari poslednjih godina imaju jednu od najzanimljivijih i najnagrađivanijih kinematografija prestižnim svetskim priznanjima. Radionicu filmske kritike za mlade kritičare vodiće iskusni novinari i selektori Nil Jang i Bora Anđelić. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji očekuje vas od 13. do 17. avgusta.

Avgust je mesec kada se u Smederevu, u prostoru Tvrđave, odžava Dunav Film Fest. Ovogodišnje izdanje trebalo bi da bude održano od 19. do 25. avgusta.
Jedan od najznačajnijih i najvećih festivala u Srbiji, Niški ‘’Filmski susreti’’, trebalo bi ove godine da se održe u svom standardnom terminu, poslednje nedelje avgusta. Nakon izuzetnog ‘’oktobarskog’’ izdanja prošle godine, koje se zbog pandemije održalo u Sinepleksu, ‘’Filmski susreti’’ se vraćaju svom uobičajenom prostoru na otvorenom, u Niškoj tvrđavi, a termin je od 24. do 30. avgusta.

Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE) biće održan u drugoj polovini septembra.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend