Film

Majkl Džej Foks dobio počasnog Oskara: „Pretvorio je strašnu dijagnozu u hrabru misiju”

YouTube screenshot

YouTube screenshot

Majkl Džej Foks se povukao iz glume i 2000. osnovao „Majkl Džej Foks Fondaciju” za istraživanje Parkinsonove bolesti.

Glumac Majkl Džej Foks, koji je osvojio publiku u TV komediji iz 1980-ih „Porodične veze” i filmovima „Povratak u budućnost”, dobio je u subotu počasnog Oskara za svoj rad na prikupljanju 1,5 milijardi dolara za istraživanje Parkinsonove bolesti.

Foksu je dijagnostikovana Parkinsonova bolest, nervni poremećaj koji izaziva drhtanje i druge simptome, u 29. godini. Kasnije se povukao iz glume i osnovao Majkl Džej Foks fondaciju za istraživanje Parkinsonove bolesti 2000. godine kako bi pomogao u finansiranju potrage za lekom.

„Stojim ovde i ponizno prihvatam vašu ljubaznost”, rekao je kanadski glumac na bini na godišnjoj dodeli nagrada guvernera, gde su mu aplaudirali broj vrhunskih zvezda, uključujući Toma Henksa i Dženifer Lorens.

Foks je rekao da je najteži deo njegove dijagnoze bio „suočavanje sa neizvesnošću” i da je svoju dijagnozu godinama držao u tajnosti jer „nisam znao da li publika može da se smeje ako zna da se mučim.”

Kanadski glumac, koji sada ima 61 godinu, dobio je humanitarnu nagradu „Jean Hersholt” od upravnog odbora Akademije filmskih umetnosti i nauka, koja dodeljuje Oskare, a najavio je prijatelj Vudi Harelson.

„Pretvorio je strašnu dijagnozu u hrabru misiju”, rekao je glumac.