Film

Najznačajniji filmovi o Prvom svetskom ratu

pixabay/ ilustracija filmovi
Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, obeležen je i u našoj zemlji. Svet je tog datuma u raznim segmentima pominjao tzv. Veliki rat. Portal ‘’Tajm aut’’ doneo je listu od 15 filmova na ovu temu, rangiranih prema istorijskoj tačnosti. Goran Jovanović analizira ove naslove i dodaje i jedan doprinos naše kinematografije.

Za razliku od naše, mnoge kinematografije u svetu dosta su se bavile događajima i bitkama u Prvom svetskom ratu. To se naročito može reći za Amerikance, Britance, Francuze, Nemce…

Moguće da je najnovija verzija ’’Na zapadu ništa novo’’, nemački film u režiji Edvarda Bergera, koji je Netfliks nedavno premijerno prikazao, i bio povod da se ova lista pojavi, naravno uz obeležavanje ovog velikog datuma. Tu je inače i stara verzija, prva ekranizacija čuvenog Remarkovog romana, koju je 1930. potpisao reditelj Luis Majlston.

Na vrhu liste nalazi se dokumentarac Pitera Džeksona ’’Oni neće ostariti’’ (2018), u kome postoje nikada ranije viđeni snimci, a ovom ostvarenju su puno pomogle tehničke inovacije da deluje tako impresivno i autentično.

Kad se pomene novija istorija kinematografije nezamislivo je u ovom kontekstu zaobići film Sema Mendesa ’’1917’’ (2019). U svetlu nedavnog obeležavanja stotinu godina od završetka Prvog svetskog rata, književnost i kinematografija doneli su niz novih proizvoda i evokacija na temu velikog ljudskog i materijalnog stradanja s početka 20. veka. Ali najbolje o Velikom ratu isporučio nam je pred kraj 2019. godine Sem Mendes, vrsni stilista ali i moćni žanrovac.

’’1917’’ nije ratni film velikog pucačkog nadgornjavanja i masovnih borbi i eksplozija (osim nešto veće akcije pred kraj), već vrhunski stilizovana i napeta drama o misiji dvojice mlađih britanskih vojnika koji kroz neprijateljsku teritoriju treba pripadnicima Drugog bataljona da odnesu bitnu poruku o daljoj strategiji i odgovoru na poteze neprijatelja. Ako ovo delo ne favorizuje spektakularne bitke, svakako je impresivan način kako je Mendes orkestrirao celu priču, nabijenu narativno funkcionalnim tempom i, uz pomoć briljantnog snimatelja Rodžera Dikinsa, stvorio iluziju neprekinutog kadra o maratonu glasnika čija avantura predstavlja trku za mnoge živote (na cilj će stići samo jedan, jer će drugi biti na smrt izboden od strane nemačkog pilota koga su spasli da ne izgori u survanom avionu).

Ima još sjajnih britanskih filmskih doprinosa na listi ’’Tajm auta’’. Tu je ’’Kraj putovanja’’ (2017) Sola Diba, ali takođe i izvrstan film o vazdušnim borbama ’’Aces High’’ (1976) reditelja Džeka Golda, u kome igra glumački as, Malkom Mekdauel. Oba su nastala prema drami Roberta Sedrika Šerifa. Tu je i film ’’Za kralja i otadžbinu’’ (1964) Džozefa Louzija, sa Dirkom Bogardom, koji kritičari smatraju odgovorom na sjajne Kjubrikove ’’Staze slave’’ (1957), film koji se takođe svrstao među 15 najboljih.

Na listi je i francuski doprinos ’’Drveni krstovi’’ (1932) u režiji Rejmonda Bernara, ali visoko kotira i ’’Galipolje’’ (1981), jedan od fascinantnih filmova Pitera Vira iz njegovog australijskog perioda, a u kome mu je igrao Mel Gibson.
Još jedan rani film američke kinematografije je među najboljima. Reč je o ’’Velikoj paradi’’(1925) Kinga Vidora.
Arapski ustanak protiv Otomanske imperije i fascinantne scene bitaka plene u ’’Lorensu od Arabije’’ (1962), jednom od najvećih filmova ikada, a sa potpisom maestra Dejvida Lina. Generalno, kada me pitaju šta je to veliki film, ja odgovaram da uvek pomislim na neke od filmova Dejvida Lina.

Na ovoj listi je i jedan manje poznat naslov, ’’Regeneracija’’ (1997), takođe u britanskoj produkciji, u režiji Gilisa Makinona, sa Džonatanom Prajsom i Džonijem Li Milerom u glavnim ulogama.

Takođe, tu je još jedan klasik, ’’Velika iluzija’’ (1937), francuskog majstora Žana Renoara, za koji se u propratnom tekstu kaže ’’da je manje film o istoriji Prvog svetskog rata, a više objektiv o tome kako je razbio proizvoljne podele između klasa’’.
Petnaesti naslov na listi je mjuzikl Ričarda Atenboroua ’’Oh, kakav divan rat’’ (1969), još jedan britanski film, a u pitanju je kinematografija koja na ovom polju, u žanru ratnog filma, ima ogroman broj kvalitetnih naslova.

Kada je naša kinematografija u pitanju, Žika Mitrović je svojim ostvarenjem ’’Marš na Drinu’’(1964) dao ogroman doprinos ovoj temi, i to je naše najpoznatije delo o Prvom svetskom ratu. Radnja filma prikazuje Cersku bitku, koja se odigrala na samom početku rata. Ko zna iz kojih razloga, da li kreativnih i umetničkih ili političkih, ova tema nikada nije nešto posebno zaživela u okvirima ondašnje jugoslovenske kinematografije. Tu i tamo, nešto se u poslednje vreme ipak menja.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend