Događaji Film

Niški ‘’Filmski susreti’’: Neprekinuta počast glumcu

Naš saradnik, Goran Jovanović, prisustvovao je 55. Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, koji je zbog pandemije izmešten i vremenski i prostorno, ali je snažnom voljom organizatora ipak održan, zadržavajući kontinuitet u valorizovanju godišnje produkcije domaćeg filma.
FOTO: Goran Jovanović

Nije avgust i nije Tvrđava, ali ‘’Filmski susreti’’ održani su u Nišu od 10. do 15. oktobra, pa su glumci domaće kinematografije i pored okolnosti koje nisu naklonjene kulturnim manifestacijama, ipak defilovali crvenim tepihom, doduše ispred Sinepleksa. U četiri sale ovog bioskopa vrteli su se filmovi iz takmičarskog programa, s tim što je protokol otvaranja i zatvaranja festivala obavljen u najvećoj, gde su se iz večeri u veče glumci i klanjali publici.

Sinepleks je udaljen od centra grada i to je svakako uticalo na posećenost Festivala, uz sve druge okolnosti sadašnjeg trenutka vezane za virus. Međutim, onim najiskrenijim ljubiteljima filma ni to nije smetalo, pa su sa maskama na licu i uz dezinficijense, koje je ljubazno osoblje Sinepleksa prskalo po rukama publike, išli na projekcije.

U glavnom programu prikazano je deset filmova: Ime naroda Darka Bajića, Sin Ines Tanović, Otac Srdana Golubovića, Ekipa Marka Sopića, Grudi Marije Perović, Asimetrija Maše Nešković, Realna priča Gordana Kičića, Moj jutarnji smeh Marka Đorđevića, Vojna akademija 5 Dejana Zečevića i A.S. (25) Milene Grujić. U počast nedavno preminulom velikanu srpske kinematografije, Goranu Paskaljeviću, poslednje večeri prikazan je njegov film Uprkos magli kao i dokumentarno ostvarenje Broj 1 Vladimira Ristića koje govori o legendarnom golmanu FK Radnički i reprezentacije Jugoslavije, Draganu Panteliću.

Žiri koji je ocenjivao glumačke domete radio je u sastavu: Tijana Pečenčić, Feđa Stojanović i Jelena Mila Ivanišević.

FOTO: Goran Jovanović

Krunska priznanja otišla su ove godine široj javnosti gotovo nepoznatim glumcima. Međutim, njihov kvalitet se ne može osporiti.

Gran Pri ‘’Naisa’’ za najbolje glumačko ostvarenje otišao je u ruke Filipa Đurića koji u filmu Moj jutarnji smeh igra trapavog i nesnalažljivog mladića koji se na pragu tridesetih još nije otrgao preteranih majčinskih uticaja niti ostvario u emotivnoj vezi sa devojkom. Prekretnica u junakovom životu biće susret sa devojkom u tumačenju Ivane Vuković, koju je Žiri nagradio ‘’Caricom Teodorom’’ za najbolju žensku ulogu. ‘’Cara Konstantina’’ za najbolju mušku ulogu osvojio je Vladimir Gvojić za ostvarenje u filmu A.S. (25).

Povelju za izuzetnu žensku ulogu dobila je Anja Pavićević (Ime naroda), a Povelju za izuzetnu mušku ulogu dobio je Vojin Ćetković (Grudi).

Nagradu za žensku epozodnu ulogu dobila je Nina Janković (Realna priča, Vojna akademija 5). Nagradu za mušku epizodnu ulogu  dobio je Andrija Kuzmanović (Ime naroda). Nagradu za najboljeg debitanta dobila je Mira Janjetović (Asimetrija). Plaketu za najboljeg stranog glumca dobio je Goran Bogdan (Otac). Najbolji glumac festivala po glasovima publike je Bojan Perić (Vojna akademija 5).

Tradicionalna Nagrada ‘’Pavle Vuisić’’, za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu, pripala je ove godine Voji Brajoviću.

FOTO: Goran Jovanović

Uprkos svim lošim uslovima koje je strah od zaraze nametnuo i uz poštovanje propisanih mera, Niški kulturni centar i Udruženje filmskih glumaca Srbije, pokazali su organizatorsku upornost i snalažljivost da se 55. ‘’Filmski susreti’’ održe i da se i ove teške godine u svakom smislu glumci ispoštuju i valorizuje ono što su pokazali pred kamerom. Posledica pomeranja festivala je da mnogi glumci nisu bili fizički prisutni, jer je počela pozorišna sezona, snima se preko trideset serija, a u toku je i rad na brojnim filmovima, koje ćemo, verujemo, iduće godine gledati u za to predviđenom prostoru i terminu. Ipak, bilo je onih kojima je ovaj Festival, praktično najveći u zemlji, i izuzetno drag, pa su po  svaku cenu bar jedno veče izdvojili da bi se pojavili pred zahvalnom niškom publikom.

Niški kulturni centar je gotovo paralelno sa ‘’Fimskim susretima’’, organizovao i Međunarodnu koloniju filmske kritike, po četvrti put. U hotelu ‘’Tami rezidens’’ na trodnevnim sesijama govorilo se o Nušiću na filmu (uz elektronsku diskusiju kritičara i učenika niških gimnazija), impresivnom delu Federika Felinija i autorskom i kritičarskom delu Nikole Stojanovića. Učestvovali su Božidar Zečević, Nikola Stojanović, Aleksandar Erdeljanović, Radenko Ranković, Ivana Kronja, Vladimir Šojat, Goran Jovanović, Goran Mitić, Milan Nikodijević, Branislav Miltojević, Goran Vukčević, Dejan Dabić i Srđan Savić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend