Film

Od nule u Americi

Foto: Youtube/printscreen
Ceremonija dodele Oskara po 93. put biće obavljena 25. aprila. Naš saradnik Goran Jovanović će u naredne tri nedelje predstaviti još nekoliko filmova koji su nominovani, a o kojima do sada nismo pisali. Danas govorimo o filmu ‘’Minari’’ Lija Ajzaka Čunga.

Prošle godine blistavi um južnokorejske kinematografije, Bong Džun-Ho, ostvarenjem Parazit nadmašio je sva očekivanja i pokupio kajmak i maslac na prethodnoj dodeli Oskara. Taj preterani trijumf ovog filma, koji čak ni u kvalitativnim relacijama Bongove filmografije nije najbolji, oštetio je neke maestralne domete, pre svega delo 1917 Sema Mendesa. Međutim, udesilo se, i šta se tu može. Ni ove godine kinematografija Južne Koreje nije ostala po strani u završnici nadmetanja za najviše svetsko filmsko priznanje. Iako se vodi kao američka produkcija, dobar deo glumaca i autor ponovo nam predstavljaju kinematografiju Južne Koreje u jakom kreativnom svetlu, a suptilno režirana socijalna i porodična drama Minari osvaja sve simpatije publike i kritičara.

Na osnovu nekih motiva iz vlastite biografije, Li Ajzak Čung je napravio dirljiv, pomalo potresan ali i duhovit film o porodici iz Južne Koreje, koja bežeći od siromaštva u svojoj domovini nastoji 80-ih godina prošlog veka da se adaptira na život u SAD i tamo počne da gradi svoju sreću bukvalno počevši od nule. Kao da su socijalne drame o ubogim beskućnicima i siromašnim žiteljima jedno od obeležja ovogodišnjih pretendenata za najviša priznanja, a kuće na točkovima simbol snažnih priča o gubitnicima koji se ne predaju (vidi Nomadland Kloi Žao). Sa filmom Kloi Žao, koji dolazi iz nezavisne američke produkcije, delo Lija Ajzaka Čunga deli i skromno produkcijsko okrilje jer je koštao svega dva miliona dolara. A opet, svojom privlačnom estetikom o vitalnosti luzera i angažovanim tretmanom malog čoveka čiji život ponovo stavljaju u fokus, Žao i Čung napravili su upečatljive priče, umetnički snažnije od brojnih skupljih filmova iz holivudske mašinerije (koja je, doduše, malo zarđala tokom 2020. godine i zbog pandemijskih razloga).

Minari iz naslova je biljka koju iz Južne Koreje donosi baka i koja nastoji da njene korene razvije i na tlu Amerike, da raste poput trave, što je simbolično pandan naporu porodice da svoju egzistenciju učini smislenijom i uspešnijom u obećanoj zemlji. Džejkob (Stiven Jeun) i Monika Ji (Han Je-ri) sa svoje dvoje dece 1983. godine sele se iz Kalifornije u Arkanzas i tamo, osim što rade u živinarnici gde razdvajaju bolesne piliće od zdravih, pokušavaju da u ruralnim delovima krenu sa gajenjem poljoprivrednih proizvoda. Borba za plodno tle i useve, kopanje bunara iz koga bi crpli vodu, nastojanje da pronađu kupca za svoje proizvode, kao i konstantna briga za malog sina Dejvida koji ima srčane probleme, obeležiće njihov život u vremenu kada pokušavaju da postanu i materijalno stabilna porodica. Sve ide dosta teško, uz puno muke i neizvesnosti. U posetu im uskoro dolazi Dejvidova i Enina baka, Monikina majka Sun, kako bi im se našla i pomogla oko dece. U početku Dejvid ne uspostavlja naročito prisan kontakt sa bakom, ali vremenom, uz puno nesporazuma i povremeno smešnih dogodovština, Sun postaje osveženje u životu ove porodice, sve dok ne doživi moždani udar.

Li Ajzak Čung minuciozno slika egzistencijalnu borbu porodice, vešto i s toplinom dočaravajući svaki lik. U nekim trenucima njihova pozicija je na nivou katastrofe, ali vremenom, zahvaljujući zajedništvu i upornom trudu, ukazuju se zraci svetlosti koji nagoveštavaju da će im ipak uspeti adaptacija i da će bolji i bogatiji život konačno zakucati i na njihova vrata. Odličnu ulogu ima i pomalo zaboravljeni glumac Vil Paton, koji igra njihovog ekscentričnog komšiju Pola, veterana Korejskog rata. On će im se jedini nesebično naći gotovo u svakom trenutku i sa Džejkobom uspostaviti iskreno prijateljstvo.

Minari je već osvojio Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku (nagrada je stigla u ovoj kategoriji jer se kroz veći deo filma priča na korejskom), a posle svetske premijere na Sandens festivalu poneo je nekoliko nagrada. Ima šest nominacija za Oskara: najbolji film, najbolja režija, najbolji originalni scenario, najbolji glumac, najbolja epizodna ženska uloga i najbolja originalna muzika.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend