Film

Počinje 51. FEST, Lordan Zafranović i Den Tana zvezde otvaranja

FOTO: Promo

FOTO: Promo

Beogradski međunarodni filmski festival Fest svečano počinje večeras u MTS dvorani u Beogradu, a na otvaranju će biti uručene počasne nagrade “Beogradski pobednik” reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Den Tani.

Do 5. marta na festivalu će biti prikazano premijerno više od stotinu filmova, uključujući 17 u glavnom takmičarskom programu.

A na svečanom otvaranju 51. Festa crvenim tepihom ispred MTS dvorane će, uz dobitnike počasnog “Beogradskog pobednika” – Zafranovića i Den Tanu, proći i Vinko Brešan, Katerina Tana, Jovana Stojiljković, Petar Benčina, Stefan Arsenijević, Jelena Gavrilović, Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Nina Ognjanović…

Program 51. Festa, koji organizuje Centar beogradskih festivala (Cebef), počinje kratkim filmom “Bakšiš” i “Zločin je moj” Fransoa Ozona.

I Fasbinderova muza Barbara Sukova i glumačka legenda Udo Kir dobitnici su međunarodnog počasnog Beogradskog pobednika i biće gosti festivala. Na programu će se naći njihova najnovija ostvarenja „Dalilend“ i „Moj komšija Adolf“.

Tokom deset dana publika će imati priliku da pogleda 113 filmova iz 39 zemalja, od čega 107 premijerno, u okviru devet programskih celina, a program FEST-a održavaće se na šest beogradskih lokacija u devet bioskopskih dvorana.