Film

Studentski film iz Srbije osvojio nagradu za najbolju režiju u Tel Avivu

pixabay/ ilustracija filmovi

pixabay/ ilustracija filmovi

Na nedavno održanom Tel Aviv International Student Film Festival-u srpski studentski film „5/3/0″ osvojio je nagradu „Most Promising Director Award“ za najbolju režiju.

Tel Aviv International Student Film Festival (TISFF) je najveći festival studentskog filma na svetu i u konkurenciji međunarodnog takmičarskog programa nalaze se sva najbolja studentska ostvarenja u prethodnoj godini. To uključuje i filmove koji su bili deo festivala A kategorije kao što su Kan, Venecija, Berlin ili Sundance i Toronto… Gosti festivala su velike zvezde sedme umetnosti, a ove godine su između ostalog gosti bili Christian Petzold, Andrew Dominik, Jessica Hausner, Diego Garsia, Larry Kassanoff i mnogi drugi…

Radnja filma „5/3/0″ dešava se u Požarevcu i Kostolcu gde je film i sniman. U unutrašnjosti Srbije, četrnaestogodišnja Saška se vozi linijskim taksijem na rođendan u susednom gradu. Nakon uznemirujuće vožnje u taksiju punom muškaraca, i još gore prve noći sa dečkom nakon rođendana; Saška je prinuđena da se kući vrati sama u autu sa taksistom koji je ovog puta tera da pređe na prednje sedište, piše Zoomer.

Film je imao svetsku premijeru u Briselu nakon čega je prikazan na još dva festivala koji ga kvalifikuju za nagradu Oskar: Kortfilmfestivalen Grimstadt u Norveškoj, In the Palace u Bugarskoj i FEST New Directors/New Films Festival u Portugalu.

Film će nakon Tel Aviva u Srbiji biti prikazan na Festivalu Evropskog Filma Palić, a zatim će tokom leta obići region. Prvo će biti prikazan na festivalu Kino Bled u Sloveniji, zatim na Omladinskom Filmskom Festivalu u Sarajevu, Brač Film Festivalu u Hrvatskoj, DRIM Short Festivalu u Makedoniji.

Glavnu ulogu igra Dostana Nikolić, talentovana mlada glumica koja je tragično preminula u januaru prošle godine, a „5/3/0″ je njen prvi i poslednji film.

Ekipu filma čine Danilo Stanimirović, scenarista i reditelj, Aleksa Borković, direktor fotografije, Mina Petrović, montažerka, Irena Parezanović, ko-scenaristkinja. Luka Mihailović je scenograf, a za kostime se postarala Lara Popović. Producenti su Danilo Stanimirović, Doloris Ašković i Nebojša Stanimirović a izvršni producentu su Ognjen Predić i Miloš Mirković dok je Sava Reljin pomoćnik režije.

Podsetimo, Boom 93 je nedavno pisao kako se na kreativnost gleda kao na veliku ličnu veštinu za suočavanje sa izazovima i zahtevima. Mladi umetnik koji je kao samostalni akter svoju želju pretočio u proizvodnju kulturnih sadržaja koji su od interesa za opšte i javno dobro je Danilo Stanimirović, filmejker iz Požarevca.