Film

Trijumf Danaca na dodeli Evropskih filmskih nagrada

Veliko glumačko priznanje za najboljeg evropskog glumca otišlo je Madsu Mikelsenu za ulogu u pobedničkom filmu Još jedna runda Tomasa Vinterberga. U konkurenciji je bio i sjajni Goran Bogdan za ulogu u filmu Otac srpskog reditelja Srdana Golubovića

U specifičnim uslovima pandemije Kovida-19 obavljena je i 33. dodela Evropske filmske nagrade (EFA). Većina nominovanih stvaralaca i glumaca je bila prisutna virtuelnim putem, kako je bilo i logično u ovim okolnostima. Međutim, među nominovanima je bila i Agnješka Holand, koja je fizički bila prisutna u studiju u Berlinu odakle je vršen prenos ceremonije. Slavna Poljakinja je nominovana za režiju filma Šarlatan. Nagrada za najbolju režiju ipak je otišla Dancu Tomasu Vinterbergu, jednom od rodonačelnika filmskog pravca Dogma, za delo Još jedna runda. Ovo ostvarenje osvojilo je i nagradu za najbolji evropski film.

Goran Bogdan sa autorom teksta

Ljudi sa ovih prostora su navijali za Gorana Bogdana i njegovo glumačko ostvarenje u filmu Otac Srdana Golubovića. Ta nominacija je veliko priznanje za talentovanog glumca, a on se našao u društvu velikana kao što su Vigo Mortensen i Mads Mikelsen. Ovaj poslednji poneo je nagradu za najboljeg evropskog glumca u pomenutom ostvarenju Tomasa Vinterberga.

Nagrada za najbolju glumicu otišla je Pauli Ber za ostvarenje u nemačkom filmu Undine Kristijana Pecolda.

Nagradu za najbolji scenario dobili su Tomas Vinterberg i Tobijas Lindholm za Još jednu rundu.

Nagradu za najbolji dokumentarni film dobilo je rumunsko ostvarenje Kolektiv, koje se bavi temom korupcije u zdravstvu.

Nagradu za inovaciju na planu filmskog jezika dobio je britanski reditelj Mark Kazins za epski dokumentarac o filmskim rediteljkama Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema koji traje 14 sati.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend