Film

Zarada holivudskih filmova strmoglavila se prošle godine

Zarada holivudskih filmova strmoglavila se prošle godine i zabeležila pad od 80 odsto na području Severne Amerike jer je koronavirus zatvorio bioskopske dvorane, a filmski studiji odložili su premijere mnogih filmova.

Prema istraživačkoj kompaniji Komskor prikazivanje filmova na području Severne Amerike u 2020. je donelo 2,2 milijarde dolara, a godinu ranije 11,4 milijarde dolara.

Prihod ostvaren u 2020. tako je nizak da nije zabeležen gotovo 40 godina, prema podacima Box Office Mojo.

Od prihoda u prošlog godini manji su bili oni daleke 1981, kad je zarada iznosila 918 miliona dolara, a te godine „Superman II“ bio je najveći hit.

Prema časopisu Variety globalna zarada holivudskih filmova u 2020. pala je 71 odsto.

Pandemija je zatvorila bioskopske dvorane širom sveta sredinom marta 2020. i dovela neke male, ali i velike lance poput AMC Entertainment na rub stečaja.

Ukupno 274 filma među kojima i najiščekivaniji 25. film o Džejsmu Bondu „No Time to Die“, „Top Gun: Maverick“ i deveti „Brzi i žestoki (Fast and Furious)“ odgodili su premijere za 2021, prema izveštaju Komskora.

Zbog toga je u prošloj godini najviše zaradio film studija Sony Pictures „Zločesti momci zauvek (Bad Boys for Life)“. On se počeo prikazivati u dvoranama u januaru i zaradio je 206 miliona dolara.

Komskor navodi da je većina prihoda u 2020. bila od drajv-in bioskopa.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend