Muzika

40 godina ploče „Dire Straits – Love Over Gold“

Youtube screenshot

Youtube screenshot

Album „Love Over Gold“ bio je kao zatišje pred oluju za Dire Straits. Objavljen na 24. septembar 1982, tri godine prije nego što će ih album „Brothrs in Arms“ lansirati u globalne superzvijezde.

Kroz samo pet pjesama, koliko album broji, gitarista i tekstopisac Mark Knopfler vodi slušaoca na emotivno putovanje, prožeto dubokoumnim promišljanjem i melanholijom.

Knopfler je već pokazao svoje genijalne muzičke sposobnosti pjesmom „Sultans of Swing“, koja je uspoređivana sa Bob Dylanovim pjesmama, ali na albumu „Love Over Gold“, Knopfler je podigao Dire Straitse na novi nivo.

Dok se je još „pronalazio“ na prethodnim albumima, na „Love Over Gold“ bi se moglo reći da je Mark Knopfler postao kompletan muzičar. Ukomponovao je različite teme, stilove i instrumentale u jednu koherentnu cjelinu.

Dva potpuno različita raspoloženja prevladavaju. Jedno je vatreno i oštro (poput slike munje na omotu albuma), a drugo emotivno i nježno. Ovaj kontrast se najbolje očituje na pjesmi „Private Investigations“, dugoj, neuobičajenoj baladi gdje Knopfler igra ulogu detektiva.

„Private Investigations“ je prvi singl sa albuma „Love Over Gold“. Pjesma je nastala za vrijeme turneje Making Movies, zajedno sa pjesmama „Private Dancer“ (koja je završila na istoimenom albumu Tine Turner 1984. godine), te „The Way It Always Starts“, koja je završila na Knopflerovom sountracku za film „Local Hero“ 1983.

Još jedna pjesma koja je nastala za vrijeme turneje je pjesma „Telegraph Road“. Završna verzija pjesme kao i njen naziv je nastao dok je bend išao istoimenom autocestom (također poznatom i kao U.S. 24) koja se prostire od Mičigena do Kolorada.

Pjesma koja traje skoro 15 minuta zasigurno je mali izazov ljubiteljima pop muzike i njihovoj pažnji, budući da baš poput autoceste, vodi na putovanje. Od početne tenzije – izgradnje Amerike do kraha čovjekovih snova u jeku njenog ubrzanog pada, Knopfler uspijeva da ukomponuje različite instrumentale, kojima iskazuje spektar emocija kroz koje prolazi, a sve to završava solažom na gitari.

„Industrial Disease“, najkraća pjesma na albumu, prožeta je cinizmom i jedina zvuči kao konvencionalna rock pjesma.

Knopflerova specijalnost u prenošenju i ilustrovanju istih tema i motiva kroz različite muzičke žanrove je neprikosnovena. Sve su pjesme prožete temom izolacije, nezaposlenosti i ograničenjem snova. Knopfler uspješno gradi album oko ovih ideja i za to se služi različitim stilovima – od blues rocka do jazza – Knopfler istražuje frustracije i dileme obespravljenog radnika.

„Love Over Gold“ je bendu Dire Straits donio prvo mjesto na top listi albuma u Velikoj Britaniji, dok u Americi album nije postigao veliki uspjeh. Međutim, uspjeh u domovini je bio i više nego dovoljan za Dire Straits, budući da im je donio nagradu prve najbolje britanske grupe 1983. na Brit Awards, što im je samo raskrčilo stazu za daljnje uspjehe koji će doći.