Muzika

Aleks Džang Hungtai u Beogradu: Muzičar koji je radio muziku za novi Tvin Piks

FOTO: YouTube Screenshot

FOTO: YouTube Screenshot

Alex Džang Hungtai, kanadski umetnik tajvanskog porekla, nekada poznat pod imenom Dirty Beaches, nastupiće u petak, 3. marta u beogradskom KC Gradu.

Ako neko poseduje magičnu sposobnost da muzikom kreira film kao deo našeg ličnog slušalačkog iskustva, onda je to svakako Alex Zhang Hungtai, navodi se na sajtu Bad music for bad people.

Ovaj kanadski umetnik tajvanskog porekla, nekada poznat kao Dirty Beaches, prvi put se pojavio na sceni 2005. godine. Savremeni nomad, kompozitor, multiinstrumentalista, reditelj i glumac, pre nego što je počeo da nastupa kao one man band, svirao je u metal, nojz i indi pop bendovima.

Inspirisan Mišiminom pričom o usamljenosti, odabrao je ime Last Lizard pod kojim danas objavljuje svoju muziku. Za sebe kaže da nikada nije bio naročito društven i da je uvek osećao da nigde ne pripada. Njegova muzika je putopis, intimni dnevnik snova, niz beleški o potrazi za sobom, pokušaj da razume svoje nesvesno.

Muzički uzori i inspiracije (Suicide, Les Rallizes Dénudés, DNA, The Ronettes, Link Wray, Françoise Hardy, Slim Harpo, The Stooges, itd.) mogu se naslutiti već na osnovu izbora pesama koje je Alex obradio ili semplovao. Žanrovski, njegova muzika kreće se od garaže, post-panka, nojza, preko ambijenta, pa sve do fri džeza. Kada je 2011.godine izašao album „Badlands“, kritika je Alexa videla kao modernu verziju Elvisa Presleya ili Roya Orbisona zbog njegovog omaža pedesetim godinama i nostalgičnog reverbovanog vokala, koji odzvanja preko snimljenih lo-fi traka.

Možda zato ni David Lynch nije propustio priliku da mu dodeli malu ulogu u trećoj sezoni serije “Twin Peaks”. Alex se pojavljuje kao saksofonista fiktivnog benda Trouble i svira pesmu “Snake Eyes”, specijalno napisanu za tu priliku.

Ovaj zapitani umetnik, uvek na granici između zavodljivo snolikog i uznemirujuće košmarnog, podseća na junake filmova Wonga Kar-waia. Ne iznenađuje to što je upravo omiljeni saradnik pomenutog reditelja, čuveni direktor fotografije Christopher Doyle, snimio spot za pesmu ”White Sand”, koju je Alex napisao kao Dirty Beaches.

Nakon koncerta ovog benda u KC Gradu 2013. godine, Beograd je dobio Alexovu posvetu – pesmu „Belgrade“, koja se našla na duplom albumu „Drifters/Love Is the Devil“ (2014), snimljenom u berlinskom studiju Antona Newcombea (The Brian Jonestown Massacre).

Za sebe kaže da je “dobar u svemu, majstor ni u čemu”, i da ga glasovi unutrašnjeg kritičara neprekidno proganjaju. Njegova muzika danas, oslobođena je teksta i apstrahovana do nivoa zvučnih kulisa i atmosfera, ali to je i dalje muzika koja snima filmove čim zatvorite oči, ili kada ostanete budni da zurite u mrak.

Neumorni putnik Alex Zhang Hungtai vraća se 3. marta u KC Grad. Dođite da čujete gde je bio čitavu deceniju.