Muzika

Izazvala je veliku pažnju publike u Srbiji i regionu: Ko je Konstrakta?

Youtube screenshot
Ana Đurić Konstrakta izazvala je veliku pažnju publike na društvenim mrežama zbog svoje pesme i nastupa na Beoviziji, a sa pesmom „In corpore sano“ će predstavati Srbiju u maju ove godine na Pesmi Evrovizije u Torinu.

Osvojila je najveći broj bodova u zbiru od stručnog žirija, kao i najviše sms glasova publike, pa mnogi komentarišu kako se „Srbija konačno budi“, i na društvenim mrežama povezuju da bi ovo mogao biti „dobar znak pred izbore 3. aprila“.

Konstrakta ili Ana Đurić svoju muzičku karijeru počela je u bendu Mistakemisteke, a od 2007. je jedan od dva ženska vokala sastava Zemlja Gruva, zajedno sa Zoe Kida. Sa Zemljom gruva je već nastupala na Beoviziji 2009. godine.

Za svoj pseudonim u jednom intervjuu pre nekoliko godina rekla je da u prevodu znači racionalno emotivna, piše N1.

„Sa jedne strane, nešto sam mnogo brojala slogove, stihove i pravila neke nove reči, konstruisala, to mi je bilo interesantno. To više ne radim. A sa druge, u to vreme sam studirala arhitekturu i na predmetu Istorija umetnosti, koji je predavao profesor Šuvaković, pričalo se o konstruktima, pre svega društvenim. Pa sam ceo svet i sve fenomene gledala kao konstrukt. I sebe i pesme. Eto, nema misterije“, objasnila je jednom intervjuu svoje umetničko ime.

Istakla je da je njen pseudonim teško zapamtiti i izgovoriti, te su je u bendu zvali Konstra.

Osim što peva, Konstrakta i piše pesme. “Inspiracija za pisanje je život, naš život. Stihovi su svuda“, rekla je ranije medijima.

Prvu solo pesmu „Žvake“ objavila je 2019. godine, nakon čega su usledili singlovi „Neam šamana“, „Nobl“, „Mekano“.

Na pitanje da li se od muzike može živeti u Srbije, pre par godina je odgovorila da je moguće, „mada zarada nije baš srazmerna uloženom radu“.

Udata je za arhitektu sa kojim ima ćerku Lenu i sina Nikolu. Pre 10 godina je u jednom intervjuu istakla da potrebu za klabingom zadovoljava na nastupima, a da obožava kada vreme provodi sa porodicom.

Nema zdravstvenu knjižicu, kao što pominje i u pobedničkoj pesmi za Evroviziju. Kako je rekla novinarima posle izbora, za nastup u Torinu će uplatiti privatno zdravstveno osiguranje.

Reakcije u javnosti su, kao i nakon prethodnih takmičenja, podeljene: nekima se pesma ne sviđa i kritikuju stihove koji su „nerazumljivi“, dok su drugi oduševljeni da Srbija šalje na Evroviziju „originalnost“, „pesmu koja nije pisana kako bi se svidela evrovizijskoj publici“.

„Pobeda zdravog duha uprkos nezdravim vremenima!“, „Kad su pesma i nastup bolji i od eurosonga. Bravo Konstrakta!“, „Jedinstvena i drugačija“, „izvođenje kakvo do sada nismo videli“, „najbolji stihovi ikada“, samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

A pred Pesmu za Evroviziju 2022, Konstrakta je objavila video „Triptih“ sa tri pesme, čiji je jedan deo i „In corpore sano“. Koncept za „Triptih“ umetnica je osmislila zajedno sa Majom Uzelac i Anom Rodić. Maja Uzelac je i režirala taj video koji se sastoji iz tri pesme: Nobl, In corpore sano i Mekano.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend