Muzika

Konkurs za muzičku nagradu Milan Mladenović otvoren do 31. maja

FOTO: Zadužbina Milan Mladenović
Konkurs za dodelu nagrade Milan Mladenović za 2022. godinu otvoren je do 31. maja a pravo da učestvuju imaju autori i izvodjači iz svih zemalja bivše Jugoslavije, sa pesmom sa tekstom na nekom od jezika koji se govore na teritoriji bivših jugoslovenskih republika, uključujući i jezike manjina.

Kako je saopšteno iz Zadužbine Milana Mladenovića, jedan autor ili grupa autora može prijaviti samo jednu pesmu na konkurs pod sloganom „Prijavi svoju stvar“.

U konkurenciju za nagradu ulaze samo pesme objavljene od 1. jula 2021. do 31. maja ove godine.

Baner Boom93 Android aplikacija

O pobedničkoj pesmi ove godine odlučuje regionalni žiri u sastavu Mile Kekin (Hrvatska), Sonja Lončar (Srbija), Matjaž Manček (Slovenija), Edo Plovanić (Hrvatska) i Dragiša Uskoković Ćima (Srbija).

Stručni žiri će prvo odabrati 12 finalista koji će biti objavljeni na promotivnoj kompilaciji u produkciji Zadužbine Milana Mladenovića, a dobitnici ovogodišnjeg priznanja biće nagradjeni i novčano sa 3.000 evra.

Formular za prijave kao i kompletna dokumentacija koja se tiče uslova konkursa i pravila o dodeljivanju nagrade dostupni su na internet stranici milanmladenovic.com a konkurs će biti zaključen 31. maja u ponoć.

Nagrada Milan Mladenović je ustanovljena sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svоjstvene Milanovoj umetničkoj zaostavštini, a dodeljuje se za najbolju pesmu sa prostora bivše Jugoslavije na svečanosti 21. septembra – na dan rodjenja umetnika.

Mladenović (1958-1994) je kultni rok muzičar čije je stvaralaštvo s grupom „Ekatarina Velika“ (EKV) obeležilo drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Mnogi muzičari i kritičari smatraju da je „Ekatarina Velika“ jedan od najznačajnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije i na jugoslovenskoj rok sceni uopšte.

Milan ;Mladenović ;je dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, a u Beogradu pored ulice, plato ispred beogradskog Doma omladine u centru grada nosi njegovo ime.

„Borite se za svoju ličnu slobodu, ne dozvolite da vas neki lažni srebrnjaci i krivo opravdane norme uguše, borite se za život. Za kraj bih rekao samo da mi ni u kom slučaju nije žao što sam sve ove godine protraćio na tako neozbiljnu stvar kao što je rokenrol, i mislim da poštenije i iskrenije nisam mogao da potrošim sve te godine“, reči su umetnika kojima je zaključena monografija o Mladenoviću.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi. Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend