Muzika

Na današnji dan rođen je „Kralj“ Elvis Prisli

YouTube screenshot

YouTube screenshot

Kralj rokenrola, poznat po svom specifičnom izgledu i ponašanju, ali i raskošnom glasu, rođen je 8. januara 1935. godine, a iza sebe je ostavio veliki broj pesama koje su popularne i danas, skoro pola veka nakon njegove smrti.

Elvis Prisli rođen je u januaru 1935. godine u gradiću Tupelo u državi Misisipi, a na samom početku života doživeo je tragediju koja ga je pratila do smrti.

Naime, njegov brat blizanac je mrtvorođen, a Elvis je ostao jedino dete svojih roditelja. Bio je veoma vezan za majku, a još od ranog detinjstva iskazivao je buntovničko ponašanje, ali i veliki talenat za muziku – dve osobine koje su ga obeležavale tokom života.

Odrastao je u siromašnoj radničkoj porodici, a muzika ga je zainteresovala tokom službi u lokalnoj protestantskoj crkvi, gde je slušao psalme i crkvene pesme.

Prvi korak ka muzičkoj karijeri napravio je kada je imao svega osam godina nastupajući na lokalnom takmičenju za mlade talente.

Kao poklon za jedanaesti rođendan roditelji su mu, umesto bicikla kojem se nadao, poklonili gitaru koja je koštala samo osam dolara. Uz pomoć ujaka naučio je da svira osnovne akorde, ali nije se trudio da nauči da je svira ozbiljnije.

Još u detinjstvu je bio svestan svog specifičnog glasa i nije želeo da gubi vreme na druge stvari, već se fokusirao na poboljšanje vokalnih sposobnosti.

Kada je imao 13 godina, porodica Prisli se preselila u Memfis, a tokom školovanja Elvis je počeo da neguje specifičan izgled i stil oblačenja koji je podrazumevao dugu kosu i izdužene zulufe po čemu se razlikovao od svojih vršnjaka.

Nije imao formalno muzičko obrazovanje, bio je samouk, a često je posećivao prodavnice gramofonskih ploča i slušao mnogobrojne bluz nastupe širom Memfisa.

Prvi nastup, posle kojeg je postao popularan u svojoj srednjoj školi, održao je 1953. godine, a tada je i zvanično odlučio da život posveti muzici.

Produkcijsku kuću San rekords Prisli je prvi put posetio kako bi platio nekoliko minuta u studija i snimio dve pesme koje je želeo da pokloni svojoj majci. Ipak, njegov biograf je godinama kasnije rekao da je Prisli otišao baš u tu produkcijsku kuću kako bi bio primećen.

Prvi singl „That’s All Right“ snimio je u studiju Sema Filipsa. Tri dana kasnije pesma je prvi put odsvirana na lokalnom radiju u Memfisu, a slušaoci su potom radio stanicu zasuli telefonskim pozivima tražeći da je pusti ponovo. Do kraja večeri emitovana je rekordnih 15 puta.

U narednih nekoliko godina imao je nekoliko nastupa, ali to nije bio dovoljan izvor prihoda, te je počeo da vozi kamion kako bi zaradio dovoljno novca za život.

Kada je imao 20 godina potpisao je ugovor sa produkcijskom kućom RCA. Tačnije, po američkom zakonu, on je tada još uvek bio maloletan, tako da je ugovor potpisao njegov otac, a mesec dana po potpisivanju ugovora Elvis je snimio “Heartbreak Hotel”, prvu pesmu za ovu produkcijsku kuću.
Više možete pročitati ovde.