Muzika

Otvoren konkurs za dodelu muzičke nagrade Milan Mladenović 2021.

Zadužbina Milana Mladenovića saopštila je danas da je raspisala konkurs za nagradu Milan Mladenović 2021. i da je konkurs koji traje do 30. juna ove godine pod sloganom "Prijavi svoju stvar".

Nagrada Milan Mladenović je ustanovljena sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svоjstvene Milanovoj umetničkoj zaostavštini, a dodeljuje se za najbolju pesmu sa prostora bivše Jugoslavije na svečanosti 21. septembra – na dan rodjenja umetnika.

Pravo da konkurišu za nagradu imaju autori iz svih zemalja bivše Jugoslavije, sa pesmom i tekstom na nekom od jezika koji se govore na teritoriji bivših jugoslovenskih republika, uključujući i jezike manjina.

Jedan autor ili grupa autora može prijaviti samo jednu pesmu na konkurs za nagradu. Pesme koje konkurišu treba da budu objavljene izmedju 1. jula 2020. i 30. juna 2021. godine.

Prijave mogu podnositi autori, izvodjači ili izdavači putem formulara dostupnog na internet stranici Zadužbine – milanmladenovic.com. Konkurs se zaključuje 30. juna 2021. u ponoć.

O pobedničkoj pesmi ove godine odlučuje regionalni žiri u sastavu Damir Urban (Hrvatska), Kiril Džajkovski (Severna Makedonija), Ivan Fece Firči (Srbija), Katarina Epštajn (Srbija), i Zoran Stajčić (Hrvatska).

Stručni žiri će prvo odabrati 12 finalista koji će biti objavljeni na promotivnoj kompilaciji u produkciji Zadužbine Milana Mladenovića, a dobitnici ovogodišnjeg priznanja biće nagradjeni i novčano. Nagrada iznosi 2.000 evra.

Pored prijavnog formulara na sajtu milanmladenovic.com dostupna je i kompletna dokumentacija koja se tiče uslova konkursa i pravila o dodeljivanju nagrade.

Mladenović (1958-1994) je kultni rok muzičar čije je stvaralaštvo s grupom “Ekatarina Velika” (EKV) obeležilo drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Mnogi muzičari i kritičari smatraju da je “Ekatarina Velika” jedan od najznačajnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije i na jugoslovenskoj rok sceni uopšte.

Milan Mladenović je dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, a u Beogradu pored ulice, plato ispred beogradskog Doma omladine u centru grada nosi njegovo ime.

“Borite se za svoju ličnu slobodu, ne dozvolite da vas neki lažni srebrnjaci i krivo opravdane norme uguše, borite se za život. Za kraj bih rekao samo da mi ni u kom slučaju nije žao što sam sve ove godine protraćio na tako neozbiljnu stvar kao što je rokenrol, i mislim da poštenije i iskrenije nisam mogao da potrošim sve te godine”, reči su umetnika kojima je zaključena monografija o Mladenoviću.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend