Muzika

Posthumno objavljen album Dejvida Bouvija

Youtube screenshot
Dejvid Bouvi vodio je ratove sa svojom nekadašnjom diskografskom kućom Virginia, zbog čega njegov album "Toy" iz 2001. nije ugledao svetlost dana punih 20 godina.
Piratska verzija albuma, koja je značajno lošijeg kvaliteta od originala, kruži internetom od 2011, no album je sada dobio i svoje zvanično reizdanje, te je od ove nedelje, među ostalim, dostupan i na striming platformama.
Neke od pesama Bouvi je već koristio na albumu „Heathen“ (2002.), za B-strane nekih singlova ili kao pesme koje su bile deo kompilacija.
„Toy“ je sniman 2001. godine, ubrzo nakon Bouvijevog nastupa na Glastonberi festivalu, koji se pamti kao koncert od velike istorijske važnosti – on i bend, u kom su bili Mark Plati, Sterling Kempbel i Erl Slik – tada su bili na vrhuncu.
Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiDan nakon svog trijumfalnog koncerta u Glastonberiju, Bouvi je sa svojom grupom ušao u studio. Zajedno su uzeli pesme snimljene između 1964. i 1971. godine. Bouvi je hteo odmah da izda album, u duhu nastupa grupe koji je prošao plodno i slavno, s ovacijama.
Toy je vremenska kapsula zarobljena u atmosferi radosti, vatre i energije, uz zvuk muzičara koji rado sviraju zajedno„, objasnio je Plati.
Ideja oko „Toyja“ prvobitno je bila da se on snimi kao lajv album, no na koncu je sniman u studiju. Bouvijev cilj je bio da objavi album čim pre, no njegove planove pomrsila je izdavačka kuća. „Toy“ nikad nije legalno izašao zbog sporova između muzičara i Virginije, no sada je objavljen posthumno.
Album jer važan trenutak u Bouvijevoj karijeri između ostalog i zato jer se tokom snimanja u Njujorku pevač pomirio sa svojim dugogodišnjim producentom Tonijem Viskontijem.
Bouvi je prestao da radi s Viskontijem pre hita „Let’s Dance“ iz 1983, koji je producirao Najl Rodžers.
Bouvi se radovao ponovnoj saradnji s Viskontijem, ali u početku u manjim dozama, jer su i on i Toni dve jake ličnosti„, objasnio je Džerom Solinji AFP–u.
On je bio jedan od Bouvijevih najbližih saradnika, a u istom intervjuu rekao je i kako je javnost upoznata tek s polovinom Bouvijevog kompletnog opusa. Za života, Bouvi je prekid saradnje s Viskontijem u medijima objašnjavao činjenicom da je ovaj u horoskopu bio Devica.
Inače, jedan od kurioziteta ovoga albuma je i njegova naslovnica – fotografija odraslog Bouvija na dečjem telu s majmunolikim crtama lica.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend