Muzika

Rodžer Voters će nastupiti u Nemačkoj uprkos optužbama za antisemitizam

FOTO: YouTube Screenshot

FOTO: YouTube Screenshot

Grad Minhen odlučio je da neće zabraniti koncert suosnivača Pink Flojda Rodžera Votersa 21. maja, koji je optužen za antisemitizam.

Grad je u sredu saopštio da iz pravnih razloga nije moguće raskinuti ugovor. Voters je zapretio tužbom ako koncerti budu otkazani.

Umesto toga, grad će postaviti znakove oko koncertnog mesta pozivajući na međunarodno razumevanje, osuđujući antisemitizam i podržavajući pravo Izraela na postojanje i pravo Ukrajine na suverenitet.

Gradonačelnik Diter Riter rekao je da je „neopisivo i nepodnošljivo“ dopustiti nastup umetniku koji će verovatno kritikovati Izrael, a u nekim slučajevima izgovarati antisemitske poruke.

„Ne želim ga ovde, ali to sada moramo podneti“, rekao je Riter.

Rekao je da želi da sarađuje s bavarskom pokrajinskom vladom kako bi se pronašli načini za stvaranje pravne osnove koja bi lokalnim vlastima omogućila da zabrane nastupe u sličnim slučajevima.

Votersa su kritikovali zbog njegove bliskosti s pokretom koji poziva na bojkot Izraela i izraelskih proizvoda zbog izraelske politike prema Palestini. Na koncertima je puštao balone u obliku svinje s Davidovom zvezdom.

Odjeknule su i njegove izjave o ratu u Ukrajini. Na primer, rekao je da je ruski predsednik Vladimir Putin hteo da iskoristi rat za borbu protiv fašizma u Ukrajini i da su Sjedinjene Države glavni agresor.

Kritike je izneo i izraelski ambasador u Nemačkoj Ron Prosor, koji je u tvitu aludirao na stih iz slavne pesme Pink Flojda „Another Brick in the Wall“. Proser je na Tviteru napisao: „Rodžer Voters veruje ‘Ne treba nam obrazovanje’, ali mu je preko potrebno podučavanje. Svako ko naslika Davidovu zvezdu na svinji i puca u nju je antisemita.“

Ambasador je pozvao da se Votersovi koncerti otkažu.

Voters bi u maju trebalo da nastupi u Hamburgu, Kelnu, Berlinu, Minhenu i Frankfurtu. U svih pet gradova bilo je protesta i zahteva za zabranama.
On je preko svojih menadžera rekao da su njegovi postupci deo njegove slobode izražavanja i insistirao je da nije antisemita.

„Moja stajališta odnose se isključivo na politike i akcije izraelske vlade, a ne na narod Izraela. Antisemitizam je gnusan i rasistički, i ja ga osuđujem bezrezervno kao što osuđujem sve oblike rasizma“, rekao je muzičar.