Muzika

Srbija nastupa prva u prvoj polufinalnoj večeri Pesme Evrovizije

Foto: YouTube Screenshot/Eurovision Song Contest

Foto: YouTube Screenshot/Eurovision Song Contest

Liverpul je zvanično preuzeo od Torina organizaciju narednog, 67. takmičenja Pesme Evrovizije, i žrebom je izabran raspored predstavnika zemalja u polufinalima.

Gradonačelnik Torina Stefano Lo Ruso je na svečanosti u liverpulskoj dvorani Sent Džordž predao zvanične „ključeve” Pesme Evrovizije gradonačelnici Liverpula Džoani Anderson, preneo je BBC.

Torino je bio domaćin takmičenja Evrovizije 2022. godine, pošto je italijanska grupa „Maneskin” pobedila prethodne godine. Na takmičenju u Torinu pobedila je Ukrajina i trebalo bi da bude domaćin ove godine, ali to ne može zbog rata, pa će Velika Britanija biti domaćin u njeno ime.

Predstavnici šest zemalja su se automatski kvalifikovali u finale – „velika petorka” koju čine Francuska, Nemačka, Španija, Italija, zatim domaćin – Velika Britanija i Ukrajina kao prošlogodišnja pobednica. Danas je izvlačenjem određeno koje od zemalja će moći da glasaju u kojem polufinalu: Nemačka, Italija i Francuska prve polufinalne večeri, dok će Velika Britanija, Španija i Ukrajina glasati druge.

Obe polufinalne večeri i finale će biti u maju.

Prema žrebu u prvoj polufinalnoj večeri 9. maja će nastupiti predstavnici Srbije, Švedske, Letonije, Irske, Moldavije, Švajcarske, Norveške, Izraela, Portugalije, Holandije, Hrvatske, Finske, Malte, Azerbejdžana i Češke.

U drugoj polufinalnoj večeri 11. maja takmičiće se pesme iz Jermenije, Albanije, s Kipra, iz Australije, Rumunije, Austrije, Danske, Litvanije, Belgije, San Marina, sa Islanda, iz Slovenije, Grčke, Gruzije, Estonije i Poljske.

Slogan za takmičenje 2023. je „Ujedinjeni muzikom”, a logo ima crtež srca koja kucaju zajedno.